Groot Dictee van Heiloo 2018
Heiloo en de natuur (auteur: Joop Tulp)
1. Natuur hoort te gedijen zonder beïnvloeding door de mens. Zonder menselijk ingrijpen zou Heiloo nochtans niet zo gruwelijk groen zijn als het nu is.
2. Het landgoed Nijenburg [eigennaam] bevindt zich aan de Alkmaarse kant. Het is een achttiende-eeuwse buitenplaats op een voedselarme strandwal. Hier vind je achter de beukenbomen een vet coole boomgaard [m.]. Je kunt er sappige appelsoorten scoren, zoals de jonagold. Hij [dus oké] ontbeert echter de goudrenet [ook: goudreinette, maar dat heeft een andere uitspraak! – opschrijven wat voorgelezen wordt ...] en de golden delicious.
3. Het Die [wijk in Heiloo] ligt aan de zuidkant van ons dorp. Op deze epische [groots, opwindend] plek vond je het Oer-IJ [meest noordelijke vertakking van de Rijn]. Dit verlandde [land, droog worden] goeddeels. Het Die bleef een water. Het vormt een essentieel foerageer-, migratie- en voortplantingsgebied voor beschermde flora- en faunasoorten, zoals de moeraslathyrus, diverse orchideeën, de noordse woelmuis en de sint-jansvlinder. Dit gigastrakke pareltje dreigt opgeofferd te worden aan de geplande A9-afslag. De eigenaar, het Landschap Noord-Holland, heeft de gemeente hierover nooit gedist [dissen: disrespect betonen (door uitschelden en beledigen)].
4. In het westen tref je de Zuider- en Noorderneg [oude gedeelten van Heiloo]. De eerste is voornamelijk bebost. De andere heeft een vet bloemrijke vegetatie. Hier wordt gechild, gebarbecued, gejogd et cetera. Dankzij uitlaatservices zijn loslopende honden door de week een crime voor trainende halvemarathonlopers. Zij lijden bizar onder de shit [fecaliën of feces voor wie geen shit wil schrijven ...] van de viervoeters.
5. Vroeger waren kieviten [GB ook: kievieten], grutto's en leeuweriken in de Egmondermeer [buurtschap en polder] in de flow. Door regels van het Ministerie [instelling] van Landbouw, zoals de melkquotumregeling, is dit veranderd. De biodiversiteit van de kruidenrijke weilanden wijkt veelal voor eiwitrijk Engels raaigras. Foeragerende ganzen nemen nu meestentijds de plek van de weidevogels in. De agrarische strijders werken keihard voor hun lijfsbehoud en volgen zo mogelijk ecologische trends.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten