zondag 24 februari 2019

1518 Dictee zondag 24 februari 2019 (3) dictee Groot Edams Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1518]

Groot Edams Dictee 2019

(Geen titel, auteur: Lydia Rood)

1. Van de talloze taboeonderwerpen die Nederland nog rijk is, behoort het cultuurverschil tussen Volendam en Edam tot de precairste.

2. Het is alleszins plausibel om het voortbestaan van dat onnoembare onderscheid te wijten aan de historische bedrijvigheid in het vissersdorp, respectievelijk het handelsstadje – hoewel het diminutief [verkleinwoord] misschien een te geringschattend etiket oplevert voor een havenplaats die eertijds heuse zeeschepen in het stadscentrum begroette.

3. Edam verhoudt zich naar verluidt tot Volendam als een cappuccinootje tot een bakkie troost, en hun charisma [uitstraling] is dan ook tweeërlei.

4. Waar het vroegere vissersdorp zich beroemt op zijn kermis, is Edams saillantste [opvallend] attractie het museum – nota bene gevestigd in een gewezen koopmanshuis – want de stad had eeuwenlang het economisch (ge)tij mee, getuige het embonpoint [corpulentie] van de waard die bekendstond als de Dikke Kastelein [schilderij Edams Museum].

5. De librije van de Grote Kerk herinnert aan dat florissante verleden, evenals de beiaard [klokkenspel] in de Speeltoren [toren voorm.
O.L.V.-kerk, Kleine Kerk]
, al zou het hautaine Edam wellicht geen palingsound hebben kunnen voortbrengen.


6.De vermaardheid van de zeventiende- en zelfs veertiende-eeuwse Edamse coryfeeën heeft mythische proporties bereikt, want behalve Trijntje Keever [schilderij in Edams Museum], die meer dan twee en een halve meter mat, beroemt Edam zich op de door- en doornatte [gebruikelijker dan: door en door natte] zeemeermin die twee melkmeisjes opvisten uit de toen nog even natte Purmer [een polder].

7. Het is onloochenbaar dat de horecaondernemers rond het Damplein niet mikken op het rugzaktoerismemarktsegment, maar hopen op clientèle in Armanipak, terwijl anderzijds de mcdonaldisering ook geen vat krijgt op de [internet: meestal 'de'] Dijk in Volendam, waar Jan en alleman watertandt bij een authentieke bokking.

8 Maar ook al is het idyllische dorpseigen van het vissersdorp hartstikke geinig, vlak de autochtonen ook op cultureel gebied niet uit.

9. De dorpsschone Hille Butter [model, werkte in Hotel Spaander] trok met haar bokitoproof [bnw.] uiterlijk en haar maling aan de
do's-and-don'ts [niet: en] van de etiquette niet alleen prins Hendrik aan, maar slaagde erin in het gevlij [ij alleen in uitdrukking] te komen bij een naar het spiritisme neigende schrijver als Frederik van Eeden, niet bepaald een johnny [vgl. johnny's en marina's], door wie ze met alle egards en zelfs gevlei [anders: ei] werd bejegend.


10. De clichés daargelaten –  welke bête botterik zou het wagen eraan te twijfelen dat de conglomeratie van de twee roemruchte kernen sowieso meer is dan de som der delen?

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten