zaterdag 30 maart 2019

1551 Dictee zaterdag 30 maart 2019 (2) dictee Groot Dictee van Heiloo 2017 √

Dictee - dictees [1551]

Groot Dictee van Heiloo 2017

Verboden vruchten (auteur: Joop Tulp)

1. De wijdverbreide term verboden vrucht is ontleend aan de Bijbel. In het derde chapiter van het Bijbelboek Genesis verleidt een serpent [slang] Adams partner Eva tot het nuttigen van vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad.

2. Meestentijds is voornoemde term synoniem aan overspel. De heer Van der Staaij (*) van de principiële SGP voerde actie tegen datingsites, waarvan sommige zijns inziens buitenechtelijke seks stimuleren. Hij riep op geld te doneren voor een publiekscampagne tegen Second Love (*). Deze site toonde zich verrassend sensitief. De Ster programmeert deze commercials nu na prime time, zodat kinderen niet geconfronteerd worden met eventueel compromitterende
rendez-vous of stiekeme, delicate escapades van hun ouders. 


3. Literatoren [GB ook: tt] worden vaak geïnspireerd door verboden vruchten. Hun pennenvruchten over drank- en drugsverslaving, gulzigaards en minnaressen scoren goed.

4. We hanteren vaak de Engelse woorden guilty pleasures (*) voor verboden vruchten: iets plezierigs doen, waarover we ons tegelijkertijd schuldig voelen. Het is niet comme il faut. In dit kader kan gedacht worden aan continu sms'en en whatsappen, het je tegoed doen aan hartstikke vette kapsalons [calorierijke snack] of het botvieren van een excessieve koopmanie. Het door mannen bekijken van een
tv-programma waarin agrariërs een eega zoeken, achten sommigen als voorbeeld nochtans discutabel.


5. In onze contreien typeert de Stichting Heilloze Weg de A9-afslag als een guilty pleasure van het gemeentebestuur. B en W [mv.] achten het project een excellente, logistieke remedie voor de verkeersproblematiek en lichtten dit toe in huis-aan-huisbladen. De stichting [vr.] vreest onder andere dat burgemeester en wethouders debet zijn aan een potentieel financieel debacle. Ze [dus oké] adviseert het college derhalve een rigoureuze correctie van zijn ambitieniveau. 

(*) Deze 3 termen staan niet in GB/VD en telden niet mee!

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten