zaterdag 16 maart 2019

1538 Dictee zondag 17 maart 2019 (2) dictee Groot Dictee van Voorthuizen 2019 √

Dictee - dictees [1538]

Groot Dictee van Voorthuizen 2019

Malawi (auteur: Liesbeth Vos – van Rijn)

1. Het is alweer voor de vijfde keer dat tientallen deelnemers in deze kerk een zware strijd leveren met de spelling van de Nederlandse taal om met hun gezwoeg geld te verzamelen voor een wezenlijk diaconaal project waarbij Voorthuizense jongeren woningen bouwen voor Malawische leraren en kinderen assisteren bij spelletjes, knutselen en sport.

2. In 2010 werd naar Uganda [VD, aardrijkskunde Taalunie ook: Oeganda] gereisd, in 2011 toog men naar Jamaica, Ghana was het reisdoel in 2013 en voor 2016 regelde de organisatie tickets naar Zambia en dat allemaal nadat er ieder jaar weer een meesterproef op taalgebied was afgelegd.

3. Op 19 juli van dit jaar vertrekt een grote, hechte groep van circa dertig jongeren met enkele begeleiders vanuit Voorthuizen naar een nogal bergachtige streek in Malawi, een land dat naar Afrikaanse maatstaven heel veilig is.

4. Er is dan hier in de eigen natie al heel veel werk verzet, want de deelnemers aan deze tocht hebben individueel en collectief geld bij elkaar gesprokkeld met de verkoop van rookworsten, ze hebben oppasservice in gezinnen geleverd, er is naar hartenlust geklust, geverfd, gewied, er zijn zilveren bestekdelen gepoetst en zo waren er nog veel meer leuke of althans geld opleverende klussen.

5. Er helpt geen lievemoederen aan dat de ervaren leiding onmiddellijk na de tussenlanding een aha-erlebnis krijgt door het contact met Ethiopië, omdat deze doorgewinterde ambassadeurs voor World Servants [eigennaam] de opgesnoven geur direct zullen associëren met Afrika.

6. Maar na de door allen ervaren cultuurschok in A(d)dis Abeba [niet in wdb., aardrijkskunde, Taalunie] met buitengewoon ijverige luchthavenemployés [m/v niet gespecificeerd, dus m.] moet men nog enkele uren vliegen voordat Malawi en zijn mooie bergen en koele meren worden bereikt.

7. Een groot gevaar dat onze westerse jongeren ter plaatse bedreigt, is de malariavlieg die tussen zonsondergang en -opgang na een gemene prik de deelnemers kan teisteren met koorts, een grieperig gevoel, hoofdpijn, spierpijn , hoesten, misselijkheid, braken en diarree.

8. Om zich enigszins te wapenen tegen deze in groten getale aanwezige insecten moet iedereen slapen onder een geïmpregneerde klamboe en voorts malariaprofylaxe [voorbehoedmiddel] zeer serieus nemen, omdat de gevaarlijkste vorm van malaria bij niet-gevaccineerde Europeanen in enkele dagen dodelijk kan verlopen.

9. Nochtans gaan we ervan uit dat de hele groep in het midden van de oogstmaand weer veilig in ons midden terug zal zijn en zich 's avonds in een à-la-carterestaurant of thuis tegoed kan doen aan oer-Hollandse sperziebonen, een karbonaadje met jus en lekkere opperdoezen [vastkokende aardappel].

10. En dan wachten we maar af of de huidige groep in de komende jaren weer veel anderen weet te enthousiasmeren voor een internationaal avontuur dat traditioneel voorafgegaan wordt door een krengig [krengerig kon ook, andere uitspraak] dicteetje!

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten