zaterdag 14 mei 2016

Dictee zaterdag 14 mei 2016 (2): dictee Oefendictee (15, slot) mei 2016 [912]

Dictee - dictees [912]

Oefendictee mei 2016 (15, slot) – voor, maar niet alleen voor, specialisten

1. Een wabi is op de Antillen een peuldragende boom uit de mimosafamilie. Een wadi is een droge rivierbedding. De wakame is een soort gekweekt zeewier. Een walaba is een zekere boom (die van het bijlhout). Een walapa is een forelzalm. Een walkure is een forse, struise vrouw, die alleen haar naam dankt aan de noordse mythologie. In BE vieren ze Wapenstilstand. Hiervoor gebruiken we het WAP: wireless application protocol. Een warimbo is (SR) een plant waarvan de stelen gebruikt worden voor het maken van vlechtwerk. Een warung of warong is een open eetkraampje. De wasabi is de Japanse hete groene mierikswortelpasta. Bij het wasi nemen, ga je in bad. Bij Waterloo heeft Napoleon een waterloo (GB) geleden. De extensie wav staat voor waveform audio file format (het bestaande is dan in WAV-formaat).

 2. Een Wayana leeft in het zuidoosten van Suriname. Hij heeft de daad wel degelijk bekend, welteverstaan. Zijn vrouw moest werkeloos toezien, hoe haar man werkloos werd. Zijn werk-privébalans is helemaal zoek. De Wetstraat (daar spreken de politici wetstratees) heeft dat zo bepaald. Van het wiiën met een Wii krijg je wiiitis. Het wij-zij-gevoel is helemaal weg. Is windowdressing het dragen van een ruitjesbloes? De zomerspelen zijn de Olympische Zomerspelen, de winterspelen de Olympische Winterspelen. Deze ditjes en datjes bevatten veel wat wist-je-datjes. Wat een WLAN is, weet je wel. Zij houden alleen wolvee. Timmerlieden gebruiken een wouter, een woutermannetje, een wouterlatje.

3. Yes, ik ben een yep (VD: young ethnic professional)! Met yorkatori's worden geestverhalen bedoeld. Een yu di Kòrsou is iemand die op Curaçao of daarbuiten woonachtig is, maar wel Papiaments verstaat en iemand die bereid is voor de vooruitgang van Curaçao te werken. Daarnaast accepteert een yu di Kòrsou de multiculturele situatie en de culturele diversiteit op Curaçao. Ook moet geaccepteerd worden dat de Afro-Curaçaose elementen het merendeel van de Curaçaose cultuur overheersen. Zakoeski zijn lekkere hapjes (BE, Rusland). Zavel is een zekere grondsoort. Een zbo is (NL) een zelfstandig bestuursorgaan. Toch wel bijzonder: zee-ijs. Hij mocht zelf zijn zegje doen. Een zende is een stuk vlees van de slacht dat men ten geschenke zendt (of een zeis).

4. Een zeste is (culinair) de zeer dun gesneden schil van een citrusvrucht. Het zionisme heet zo naar Sion (GB ook: Zion). Hij is een vreselijke zoetekauw. In een zottenkot wordt veel zotteklap voor zoete koek verkocht: zottenpraat of zotte praat? Waar kan ik leren zoukdansen? De zoutte viel nogal tegen. Met zulte wordt in de plantkunde de zeeaster bedoeld. Ik weet niet of die zumba, dat zumbaën, leuk is. Kan ik dat zwart-op-wit krijgen? Wat, hebben jullie op zolder nog een zwart-wit-tv? Een zwei is een winkelhaak. 

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!