donderdag 12 mei 2016

Dictee donderdag 12 mei 2016 (2): dictee Oefendictee (11) mei 2016 [908]

Dictee - dictees [908]

Oefendictee mei 2016 (11) – voor, maar niet alleen voor, specialisten 

1. Hij heeft geen naë verwanten of nabije buren. Naanbrood bevat vaak yoghurt. Nacho is een verkorting van nachochips. Alleen GB kent de naïveteit. Is een nepbroer een surrogaatfamilielid? Een Nanziverteller heeft het toch gewoon over Anansi? De napi is een eetbare, langwerpige wortelknol. We gaan eten met oom Piet: dat wordt weer nassen (nasjen)! We moesten in Brussel zijn, bij de Nationale Bank. Het is ja knikken en nee schudden. Kun je nekton vergelijken met plankton? Er zijn heel wat van die noord-zuidverbindingen. Volharden zij in niksdoen (nietsdoen)?  

2. Bij niet-tijdige instelling van hoger beroep wordt dat niet-ontvankelijk verklaard. Nenes zijn een soort van huishoudsters. In no time waren we er, mag dat ook zijn: no-time (GB) waren we er? Neu, ik heb geen tnegentig paarden, maar slechts zeuventig (en geen tachentig)! De neuro zou de tegenhanger kunnen worden van de zeuro. Zie je de nexus hierin, de samenhang, het verband? De nona is de slaapziekte, de noni (de vrucht van) een altijdgroene, oorspronkelijk Aziatische boom en een nono is een onbeduidende persoon, een lichtgewicht. Het bijwoord nono betekent: ten negende. 

3. Dat Oergermaans een taal is, geloof ik graag, GB, maar een bijvoeglijk naamwoord? Nee, dat schrijf ik toch liever als oer-Germaans, nou ja, tenzij het over die taal gaat natuurlijk ... 60 pagina's GB met de letter o heb je in een wip gedaan! Het ob-bedrag is inbegrepen. Ocharm, gaan we verliezen? Offpiste skiën is heel gevaarlijk. Een ofisina zal wel een kantoor zijn. Een okra (oker) is een zekere vrucht. OMG [afkorting!], ik heb de OLB en de OLS verwisseld! Mijn kleindochter zegt altijd omi tegen me. Ik heb dit omwille (ter wille) van de helderheid gedaan. Prijsopgave on demand! Wil je deze online-enquête even invullen? 

4. Ik ben ontgoocheld: mijn info is ontgoogeld. Langs de weg stonden een lieveheer en een lievevrouw. Op den duur kreeg hij wel door dat hij het op de lange duur niet zou redden. Met een open mind ben je open-minded. Is hij echt Open Vld'er en zelfs Open Vld-lid? Een (recht-)op-en-neertje is seks in de missionarishouding (wordt verder niet uitgelegd). Volgens de rechter was hier geen sprake van een oorzaak-gevolgrelatie. 

5. Opioïden zijn als regel geneesmiddelen. Bij op punt stellen is er sprake van een oppuntstelling. Volgt na een opt-in automatisch een opt-out en is dat hetzelfde als een opting-out? Nee: de eerste twee hebben met mailinglists (VD ook: mailinglisten) van doen, het derde met bedrijven en collectieve regelingen. Een orb heeft met de astronomie van doen. Hij is orderpicker. Organza is weefsel van doorzichtige zuivere zijde. Noem eens wat overheids-nv's. Geef mij maar van die overoude port! Een ovonde is een ovale rotonde. Een owrukuku is een uil of een lanspuntslang.

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!