dinsdag 10 mei 2016

0904 Dictee dinsdag 10 mei 2016 (2): dictee Oefendictee mei 2016 (7) √

Dictee - dictees [0904] 

Oefendictee mei 2016 (7) – voor, maar niet alleen voor, specialisten  

1. Een prognose wordt geprognosticeerd (GB ook: geprognotiseerd). Rips is ribbetjesgoed. Voor het gereivervoer rukte het gerij uit. Een
get-together is (SR) een gezellige bijeenkomst. Een GevMin is een gevolmachtigd minister. Een gîte is een vakantiehuisje. Een giveaway is een weggevertje. De kling moest nog geglad worden. Een glotoetsboekje zul je in Nederland niet aantreffen. De glykemie (GB ook glycemie) is de bloedsuikerspiegel. Alles goed- en welbeschouwd, ben ik het ermee eens.


2. Goh, wat mooi! Die gortenteller lust er wel gortepap van. Een totonero is een (Italiaanse) bovengrondse illegale voetbaltoto. De gotong-rojong is de onderlinge solidariteit. Met gourdes betaal je in Hti [HTG]. De economie beleefde een groei-explosie. De GroenLinkser stemde tegen. In SR is gropesi taugé. Een groupie, is die altijd op reis? Op de plaatjes lijkt guiambo wel op soep. Hij volbracht de taak met veel gusto. Op het gyrokompas lag nog een broodje gyros.

3. Een haarstilist of hairstylist noemt GB ook een haarstylist. Hou op met haatzaaien! Ik heb mijn hadith (vgl. mijn bijbel(tje)) niet bij me (mijn hagada ook niet trouwens). Halteren van een bus is halt houden bij een halte. Hij verleende hand-en-spandiensten bij het hang-en-sluitwerk, maar dat was wel kunst- en vliegwerk. Door het handsfree bellen kon hij verder hands-on aan de slag. De havoër kon van de hbo'er een klap op zijn harses, op zijn kanis, krijgen. Bij GB kijk je hd-tv (ook wel: hdtv) , bij VD hdtv. Op de plaatjes is hedera een soort van klimop. Ik word gek van dat heen-en-weergeloop!

4. De he-man was gek op helleborussen. Had u alle hogervermelde woorden goed geschreven? Volgens GB mag je heriheri ook wel als herheri schrijven. Het hic et nunc is het hier-en-nu [GB, VD: het hier en nu]. Er was reden genoeg om te highfiven. Kom op, swa, wees een hòmber! Wat een hòfi is, weet je vast wel. Ik ken hospikken, die later monniken geworden zijn. We zouden in Nederland toch de dakjes gewoon handhaven? GB heeft 'hotelier' [ier] en 'hôtelier' [jee], VD alleen het laatste! - 2020: GB ook beide! Nou houdoe (VD ook: oudoe), tot morgen dan maar! Een houwtouw (BE) is een sleutelkoord en zeker geen houtje-touwtjejas! Een huppeltrut is (pejoratief) een licht onnozel meisje. Omschrijf het hurling eens.

5. Hebben ze op de Filipijnen ook lipizzaners en przewalskipaarden? Ach, met die dictees heb ik wat omhanden. Dit is een interessante imprint. Bij de gijzeling werd een indeplaatsstelling overeengekomen. Wat voor bomen zijn ingipipa's? Innuendo's zijn insinuaties. Met ino's worden neutrino's, gravitino's, fotino's en andere soortgelijke superkleine deeltjes bedoeld. Heb je die iPodduim (ook wel: ipodduim) nog steeds? Plaatselijke bloedeloosheid wordt ischemie genoemd. Zijn dochter zit (NL) op het ivo [individueel voortgezet onderwijs]. Met isomo (BE) wordt piepschuim bedoeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten