vrijdag 13 mei 2016

Dictee vrijdag 13 mei 2016 (2): dictee Oefendictee (13) mei 2016 [910]

Dictee - dictees [910]

Oefendictee mei 2016 (13) – voor, maar niet alleen voor, specialisten

1. Perinde ac si cadaver is kadaverdiscipline. Quinto is ten vijfde. De r in GB; weinig nieuws onder de zon, zo gepiept! De rachel was te zwaar voor mijn zusje Rachel. Hij heeft radicaalislamitische ideeën. Zijn oom is raio. Een rakhi is een uitbundig versierde katoenen armband, raki is Turkse brandewijn. Snuif zachtjes, 't is rapé. Die soap is reallife. Je moet het roer rechthouden (GB), wil jouw ploeg recht houden op de overwinning. Een reciet wordt liever een recitatief genoemd. Het reclamemaken (GB, znw.) is een achtenswaardig beroep. Een repman (mv. repmans, wel bijv. lerimannen) is zeker geen rapper. Ik hoorde par renommée dat zijn renommee op het spel stond. De revotijd was die van de sergeantencoup. Met RMR wordt de Rijksministerraad aangeduid. Je kunt 'Rwanda' maar op één manier schrijven. Ik zou RvA (gebruikelijk op Antillen) toch liever anders schrijven: rva. In BE ook nog de RVA.

2. Eigenlijk, gezien de 80 pp. met de letter s in GB, niet zo veel nieuws. Een sabaku is een kleine reiger. Dat samenzijn benadrukt je mens-zijn. Sawpaws zijn bapao's: op de Antillen eet je dat in een snèk(bar). Waarom in GB bij knäckebröd niet en bij smörrebröd wel een afwijkende spelling in GB, en wel die van VD? Denk ook aan smörgåsbord en Faeröer. Hij verborg zich achter de Schot. Annie is bij de schuifaf. In een mobi kan een SD-kaart (SD-card) zitten. Zou een senso (censo) een volkstelling zijn? De seú (VD, GB: het seúfeest) is een oogstfeest op Curaçao (vergelijk ook: simadan). Wat is nou het mv. van shiitake [2 uitspraken mogelijk]? Hij is een sibbenkundekei. Een siamang is een soort gibbon. Toe maar: een sika op een sikahert. Een sibibusi is een zware onweers- en/of regenbui, die gepaard gaat met zware windstoten. We eten sjappie hendele mendele vandaag. Voor skrakipoku heeft VD een niet te filmen variant [skratjie pokoe] bedacht.

3. Een tiendejaars moet wel een sogger zijn. In BE kun je soloslim spelen. Een sopi [bij ons: zopie] is sterkedrank, een borrel. Speervissen is spearfishen. Qua vorm heeft zo'n spinnewiel wel iets van een spinnenweb. Is een sponde een bron van spondeeën? Van GB mag je achter Sranan geen g zetten. Met srefidensi wordt onafhankelijkheid bedoeld. De SSS-eilanden, je weet wel. Een stacker is een vetverbrander (en geen machine met een stekker). In een staminee heb je soms veel stamina nodig ... Opa heeft nu een sta-opstoel. Op de Antillen zeggen ze: Statuutwijziging komt niet vaak voor. Stevia's worden ook wel honingkruid genoemd. Een stobá is op de Antillen een stoofschotel.

4. Een stonfutu (stonfutu'tje) is een steunpilaar. Een stop-motion is een beeld-voor-beeldopname. een stop-over vindt plaats op een vliegveld. Je bent een strabante vlerk! Kan iemand met een straight edge gemakkelijk radicaliseren? Ik ben niet gestrest, ik ben stressbestendig. Hij is student-lid van het universiteitsbestuur. Voor het stucwerk werd op basis van stukwerk betaald. Ze sprak suave woordjes tegen hem. Dit wordt een successtory (Ned.: succes + story, GB ook: successstory)! Sudokuen doe ik niet met GB; hoe durven ze: gesudokuud, geef mij dan maar VD, fout of niet: gesudokud (op termijn zal de uitspraak 'uu' het wel winnen ...). Suerte zal als tussenwerpsel wel '(veel) geluk' betekenen. Een Sudanees (op termijn ook weer: Soedanees) is geen Soendanees. Waar haalt GB bij 'SUV' die extra s vandaan? De BIC-code (Bank Identifier Co­de) wordt ook wel SWIFT-code genoemd en is te kraken. Bij synoniemen gaat het om synonymie. De sukwa kwam in de sula terecht. Er zijn heel mooie suripopnummers. En dan de uitsmijter, niet die van Eva, maar wel een superrhib: een super rigid hull inflatable boat.

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!