vrijdag 6 mei 2016

Dictee vrijdag 06 mei 2016 (1): dictee Oefendictee mei 2016 (3) [900]

Dictee - dictees [900]

Oefendictee mei (3) – wel, maar niet alleen voor specialisten

1. Houd je meer van bijdetijdse hoofd-op-hol-brengerij dan van
uit-de-tijdse kamperuien (Kamper uien)?


2. Ze oefende liever barrevoets aan de barre [geen 'ruh'] dan dat ze aan de smoothiebar met de barista over het barre Noorden zat te redekavelen.

3. Ik ben weer in Suriname geweest: bangkirai (hardhout, uit Oost-Azië), bara (platte, ronde koek van urdimeel), bakra (blanke, Nederlander), bakru (kleine, boosaardige bosgeest), batéman (goudzoeker of -wasser), basya (assistent-dorpskapitein),
BES-dollars (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba), bario (monotypisch geslacht van straalvinnige vissen), bigiyari (lustrumfeest), bewiest (betoverd) en bigismadei (
seniorendag voor Surinamers).

4. De nieuwste haartrend onder de fashionista's is ombre [niet in wdb.] of balayage.

5. Ben je belazerd? Ze werden echt belaserd! De verbindingssnelheid had veel weg van een [letters] dertigbaud(s)verbinding [boht] (afko: 30 Bd). Vergelijk: 24 uur(s)service. Ook: 30 baudverbinding en 30Bd-verbinding.

6. De beeldendekunstuitgeverij beleefde een
over-de-kop-gaanervaring.


7. Een baarse knoop is een hielingsteek, een badding (batting) een meskant bezaagde balk, baf, daar ging-ie! Een baisait is natuurlijk een bijzit, een maîtresse.

8. Met baithak (gana) wordt traditionele Hindoestaanse volks- en dansmuziek bedoeld. Rara: met 'te' erachter wordt dit hoofddeksel een staafvormige broche.

9. Hij haalde de limiet bij lange na niet. Wil je biná- of hertenbiefstuk?

10. Een blanquette is een soort van ragout, een blanket een peer of blanc-seing.

11. Een blekero is een blikslager, een blenchi een kolibrie, blush is rouge en een boeboelaas is een boeman. De bellettrie kan zich uitleven op de bolletrie, het paardenvleeshout.

12. Een bruya dilemma is gruwelijk en moeilijk. Die boomstam(men) kun je wel eten: buche(s). De laatste piemeltrend: bugru's! Een brushcutter is een soort van bosmaaier.

13. De gemeentelijke BOB was na de boppartij de bob. De rechtsback werd door de linkshalf buitenom gepasseerd. In Suriname is de botica (botika) een apotheek.

14. Ik wilde bouillon met bouillie erin, maar kreeg bouillie bordelaise op mijn bordje.

15. Mijn oom heeft gymnasium A of alfa, zelf koos ik de B-richting: ik heb hbs B.

16. Brr, wat koud! In een bruapraktijk krijg je met magiërs van doen. En zul je bruheria (toverij) ervaren. Er bestond een breedgedragen weerstand tegen de praktijk.

17. Brakefluid (SR): als je remvloeistof bedoelt, zeg dat dan! De boyo is een zeker ovengerecht. In een bouquetreeks – zou VD de obscure uitgever ervan kennen? – zitten bouquetromans.

18. Zou een boor theoretisch van boor (borium, B) gemaakt kunnen zijn? En van bohrium (Niels Bohr, Bh)? Hoeveel bohr (symbool: ao) [in VD gezien de vorm zeker de letter o, op internet echter ook wel het cijfer 0!] gaan er trouwens in een meter? Wist je, dat tonijn buní is?

19. Een bursalenvlucht is een charter met studenten uit Curaçao die in Nederland gaan studeren (met een beurs).

20. Een buru is een blanke Surinamer, afstammend van immigranten uit Nederland die zich in 1845-1850 als boe­ren in Suriname vestigden. De bycatch wordt meestal teruggegooid in zee: byebye, bijvangst!