woensdag 4 mei 2016

Dictee woensdag 04 mei 2016 (1): dictee Uitnodiging 5e Holland-Belgiëdictee 16 juni 2016 [899]

Dictee - dictees [899]

Dictee Eede (ZL) donderdag 16 juni 2016

Alweer voor de vijfde keer vindt in Eede (ZL) het Holland-Belgiëdictee plaats. Nou ja, Eede, een paar kilometer daarvanaf en wel – op een steenworp afstand van de grens en vlak bij het nabijgelegen (Vlaamse!!!) Middelburg – in café-restaurant De Tol, Tol 1, NL 4529 PT Eede, telefoon (0031) (0) 117-491391, e-mail: info@detol.eu. U kunt er na afloop ook lekker eten!

De inloop is om 14 uur, het dictee start om 14.30. Good old mevrouw Marie Bakx zorgt met een hele rits medewerkers voor een perfecte organisatie, Rein Leentfaar heeft het dictee geschreven en eega Hanneke leest het voor. Voor alle duidelijkheid: het dictee is in gewoon Nederlands (Groene Boekje en Van Dale 2015) en niet in dialect ... Als bijdrage in de kosten betaalt u 5 euro. Opgaven: leentfaar@zeelandnet.nl, 0117-381895 of 06 1234 2466!

Het dictee is inmiddels gereed. Voor de 'gewone man en vrouw' is het dictee heel goed te doen. De lokale deelnemers krijgen een invuldictee voorgeschoteld, waarbij ze in 5 alinea's steeds 10 woorden of woordgroepen moeten invullen. Voor hen is dat heel goed te doen, het is niet al te moeilijk, per invulplaats wordt je maar hoogstens één fout aangerekend en je aantal fouten wordt niet publiekelijk bekendgemaakt, tenzij je tot de winnaars behoort. Er zijn leuke prijzen te verdienen, maar dat is slechts bijzaak: het deelnemen is belangrijker dan het winnen!

Uit heel Nederland en ook uit Vlaanderen wordt een aantal dicteespecialisten verwacht: voor hen is een 6e alinea toegevoegd, zij strijden in een aparte categorie om bescheiden prijsjes. In die alinea moeten zij 20 wat moeilijker woorden invullen.

We hopen dat ook uit Eede, Aardenburg, Sluis, Breskens,
Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland een flink aantal mensen de handschoen op wil nemen. Het leukst is om een paar mensen te komen, dan kun je ook onderling de competitie aangaan!


Ter oefening een aantal woorden (voor de 'gewone' deelnemers!) uit het 4e dictee van 2015: 20 decennia lang (zó los!), beregezellig, pokkenhekel, achttienveertien (in letters), Staatscourant, groothertog (van Luxemburg), pseudowetenschappelijk, cohesie, gecreëerd, remarquabel, trauma's, gefusilleerd, pakweg, (de volgende) wereldoorlog en Ardennenoffensief.

Meedoen dus! Tot ziens op 16 juni!