donderdag 12 mei 2016

Dictee vrijdag 13 mei 2016 (1): dictee Oefendictee (12) mei 2016 [909]

Dictee - dictees [909]

Oefendictee mei 2016 (12) – voor, maar niet alleen voor, specialisten 

1. Pagara is (SR) vuurwerk bestaande uit een groot aantal in serie verbonden rotjes. Is een kleine pakkerd een pakkertje? Een pakira is een halsbandpekari. Palulu is de benaming voor enige grote planten. Met paris wordt het pariskruid bedoeld. In het Surinaamse getijdengebied vindt men parwa's. Het meervoud van 'pas de deux' is hetzelfde (GB ook: pas de deuxs). De pastechi is een bekende snack op Curaçao. De pastifi is (SR) het spleetje tussen de voortanden. De pastis is een anijsdrank, een pastiche een slechte nabootsing. Een pata is een schoen, een pataka een Zuid-Amerikaanse roofvis en pata negra is fijne Spaanse gedroogde ham van varkens met zwarte poten. Een pateeke is (ook) een gebakje. Patina (patine) is (ook) de grijsgroene oxidatielaag op bronzen voorwerpen.

2. Een peda is (BE) een studentenhuis. Een pip is o.a. een primus inter pares en een persoonlijke internetpagina. Een pegapega is op de Antillen een huisgekko. Pemba (SR) is pijpaarde. Op de Antillen heet een pensionado een penshonado. Peprewatra is dunne pepersoep met vis of vlees. Persad is (hindoeïsme, SR) zoetigheid van bloem, melk, suiker en geklaarde boter (ghee) die na het offeren opgegeten wordt. Een petshop is een dierenwinkel. Met Phagwa vieren we het phagwafeest. Hij kan het pijproken niet laten. 'De pico gaan' betekent in bepaalde spellen dat men wil spelen om slechts één slag te halen. Wie weet wat het bnw. pi-ka betekent? Ik niet. Frank wel: ‘pikant’, naar een bekende pikante saus op de Antillen. Een pikolet is een zekere zangvogel. De pina colada is een bekende cocktail.

3. Een pipit is een pépite, een goudklomp (daar zoekt een porknokker naar). De piren (VD ook: pireng) is een soort piranha. Een poclain is een graafmachine. De podosiri is de açaipalm. Pokopoko zal wel langzaamaan betekenen. De pomtayer is een smaakgevend basisingrediënt van pom, een zekere ovenschotel. Popjawa (SR) is Javaanse popmuziek. Een popsicle is (SR) is een ijslolly, een waterijsje. Een porch is op de Antillen een veranda.

4. Posologie is de leer van de dosering van geneesmiddelen. Post factum is achteraf, post festum als het te laat is (mosterd ...). Post mortem is na de dood: dan schrijf je een i.m., een in memoriam. Een powisi is (SR) een gewone, zwarte of gekuifde hokko. Wat was een PP'er ook alweer? Een prapi is (SR) een aarden kom. Pratikeren (BE) is praktiseren. Predatie is het verschijnsel dat sommige dieren andere dieren doden en verslinden. Die pree is een (soort) loon of soldij. Een preiskoro is zoiets als een peuterspeelzaal. Ik zal je mijn privé-e-mailadres geven.

5. Pro bono werken, een pro-bonoactiviteit, dient het algemeen welzijn. Een prodowaka is (SR) een gezamenlijke (feestelijke) wandeltocht ter gelegenheid van een jubileum e.d. Een pmc is een
product-marktcombinatie. Een (BE) pro justitia is een proces-verbaal. Voor welk doel is dit een promoactie? Een prowagen is (SR) een patrouilleauto van de politie. De pu is een Chinese lengtemaat: ongeveer een meter plus een el. Een Puerto Ricaan (GB) woont in Porto Rico (VD, lemma's: pr en PR). Een publireportage (BE) is een advertentie in de vorm van een redactionele tekst, een advertorial. We kennen de Pythische Spelen en het pythisch orakel. Pyaw (GB, VD: piao) is een Chinees gokspel met loterijbriefjes. 


NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!