donderdag 12 mei 2016

Dictee donderdag 12 mei 2016 (1): dictee Oefendictee (10) mei 2016 [907]

Dictee - dictees [907]

Oefendictee mei 2016 (10) – voor, maar niet alleen voor, specialisten 

1. De maashagedissen zwommen ooit in het Maaswater, maar niet onder mauritiuspalmen. het mid-Atlantische koufront rukte op naar Midden-Amerika. Een macamba (makamba) is een Europese Nederlander of een vlindervis. De luiaard, je zou hem een
madame-jeanette in zijn reet steken! Een makaperi is een zeker sieraad. Met een makaslang kun je de tuin niet sproeien. Wat hebben maneblussers met een manenstelsel van doen? Niets! Het dragen van een mani is hem tot een manie geworden. Kreupelen zullen mank gaan (GB, VD voor 50%).


2. Manou is zeker rotan. Ook in een mansaliƱabos kun je verdwalen. Een marico en een mariku, zijn dat flikkers? Een maripa is een palm of deszelfs vrucht. Is de mark-up de opmaak? Een markusa is een passievrucht. De en het Masai zijn een bevolkingsgroep en hun taal. Hoe spreek je 'mazout' uit en wat is het? De masbangu lijkt een zekere vis te zijn op de Antillen. Er ontstond veel soesa over de masusa's. Een mata is een stampblok, een matapi een cassavepers. Dat spel speel je op een matjoktafel.

3. Met de titel 'maulana' wordt een islamitische religieuze geleerde aangeduid. Met mdf wordt medium density fibreboard (een bepaald soort lijmgebonden vezelplaat) bedoeld. De medina is een oud stadsdeel van een Arabische stad. Het mietje en het grietje gingen naar de meet-and-greet. Een mentsj (VD: mensj) is een goed, rechtschapen mens, waar je wat aan hebt. Een mekanieker, dat is toch gewoon een mecanicien? Mmm, lekker! Een mignonette is een plak van de ontvette en ontvliesde rugspier van een varken. Een mikwe (ook: mikwa) is een ritueel joods bad of badhuis. NB mv. van mikwe is mikwes en van mikwa mikwa's (GB) of mikwaot (VD).

4. Eerst zien en dan bezitten: zo verwordt een must see tot een must have. Een mogul is een buckel, een mogol een voormalige Mongoolse vorst. De miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen. Is er veel verschil tussen 'muzisch' en 'muzikaal'? Wat is mulchen? Antwoord: op de grond een deklaag van mulch aanbrengen!? En mulch (VD ook: muls) is een deklaag van vergaan of rottend organisch, of ander materiaal over aanplantingen. De musk heet ook wel muskus. Zij is een dolle mina. Op de burelen van GB en VD zouden enkele maria's niet misstaan. In een mira-udu kunnen massa's mieren leven.

5. Het woord 'mindfulness' wordt vaak fout geschreven. Een moa is een uitgestorven, zeer grote Nieuw-Zeelandse loopvogel (de reuzenvogel, vergelijk kiur en aepyornis). De moksimeti is een Surinaams gerecht bestaande uit verschillende groenten en meerdere vleessoorten, geserveerd met rijst. De mokomoko is een zekere moerasplant. Kende je het werkwoord moonen al: het ontblote achterwerk naar een ander toekeren als belediging of grap? Waar gebruiken ze een moodboard voor? Hij is gestorven aan muco. Hij rijdt moto en auto. Die Moengonees komt uit Moengo. Het lijkt erop dat 'morille' en 'morielje' synoniemen zijn. 

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!