woensdag 11 mei 2016

Dictee woensdag 11 mei 2016 (2): dictee Oefendictee mei 2016 (9) [906]

Dictee - dictees [906]

Oefendictee mei 2016 (9) – voor, maar niet alleen voor, specialisten 

1. Ik beleefde mijn finest hour: de kop van Jut nu in GB! De Keniaan (Kenyaan) had graag bij de kerst-in (inloop voor alleenstaanden met Kerstmis) willen zijn. Wat is erger: kwaad doen of kwaadspreken? Wat was de Kultuurkamer? Krijn is gewoon crin. Zou een kort geding in NL meer kans maken dan een kortgeding in BE? Wat is jullie KvK-nummer? Ik kreeg kennis aan die kinderboekenweekgeschenkschrijfster. Tegenwoordig is krawkraw chips van de cassave.

2. In Suriname kunnen ze er wat van: keksi = cake, de kenepa is een boomsoort (in de papieren VD was dat nog knepa ... Ook: knippa, GB en VD, of is dat een ander soort boom?), Ketikoti is het slavernijafschaffingsfeest, de kibrahacha lijkt me een zekere boom (met mooie bloemen!), de kofimama (VD: koffiemama) is een schaduwboom voor koffieheesters, een kokolampu is een blikken olielamp, kinsena: ik gok erop dat dit een periode van 2 weken is (bijv. voor de kinderbijslag), kipashi heeft met brood te maken, weet jij wat het bnw. kiut betekent (antwoord: mooi, fraai, knap) en ik denk dat met 'klapchi' vuurwerk bedoeld wordt en dat klarun een zekere bladgroente is.

3. Verder: een kulaman hanteert op een korjaal de vaarboom, een kumbu is een palmboom, 'krioyo' betekent gewoon 'creools', krobiya's zijn baarsachtige zoetwatervissen, krontobana is een gerecht van varkensvlees met bananen en kokosmelk, een krutu een vergadering, beraadslaging, de cuatro (zie lemma typico-orkest) is verwant met de kuarta (is kwarta - GB - daarvan een vormvariant?), de kudzu is een zekere bodembedekker, een kunukero – gokje – is een boer (goed gokje!), de kunuku is het landelijke gedeelte van de eilanden, gelegen buiten de dorpen of steden (betreft de Benedenwindse Eilanden), een kurkuru is een rieten mand voor gevangen vis, een kotkoti is een veenmol, een koto of kotomisi is een creoolse vrouwendracht, een krabita-anu hebben = alles wat men aanpakt, zien mislukken, de Kranshi is zoiets als de burgerlijke stand, met de krapa wordt de krapboom aangeduid (die geeft krapaolie) en een krapĂ© is een zeer grote zee- en soepschildpad: die is eierleggend en legt dus krapĂ©-eieren.

4. Bij de letter l weer veel gewoon Nederlands: een ladette is een slechtgemanierde vrouw, een lamunchi is een limoen, jij lazerstraal, je kunt het lazarus krijgen, hij volgt een leer-werktraject, bij BuZa hebben ze een LGO-afdeling (landen en gebieden overzee), hij is een erkend libellenschrijver, een lukuman is een wintimedicijnman, VD kent de linkmiegel ook als linkmichel, hij volgt een liostage (!), het meervoud van loelav is loelavs of loelavim (GB: loelaviem), in SR is logologo paling, dat product had nou eens een goede look-and-feel, een lostu is een moedervlek (de lota is eraan verwant), een louis (d'or) is een oude gouden Franse munt en lowtechproducten zijn niet erg geavanceerd. 

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!