woensdag 11 mei 2016

Dictee woensdag 11 mei 2016 (1): dictee Oefendictee (8) mei 2016 [905]

Dictee - dictees [905]

Oefendictee mei 2016 (8) – voor, maar niet alleen voor, specialisten 

1. Een jab is een punch (in de bokssport) en een jabotje is een plooisel voor mannen en vrouwen. Jahwe(h) is de aanduiding van de god van Israël. In het jakamp zitten de ja-stemmers. Hij is net terug uit Jamaica (ook Hawaï heeft hij aangedaan). De (d)jaran kepang is een Javaanse dans met stokpaarden. De jeanet van GB is gewoon een janet. In 'gij liept' is er sprake van de gij-vorm. Heeft het Surinaamse Jeugdparlement echt iets in de melk te brokkelen?

 2. Een jid is een Jood, joyriden is gewoon joyrijden, een jock is een dj (deejay), joego's kun je niet altijd vertrouwen, met de jump-in wordt meer bewegen gestimuleerd (dat is dus geen jumping), Karel is een echte jonas, een join heeft met SQL en query's te maken en zoete witte jopen zijn in oktober en november goed. Een jug is een kruik met lange smalle hals waarop bastonen gevormd worden, als vervanger van koper- en snaarinstrumenten.

3. Open deuren intrappen is jugulare mortuos (letterlijk: doden vermoorden). Die spellingvalkuil, daar ben je toch mooi in getuind! Zo, dan eerst maar weer een uitstapje naar Suriname: de kabula is een Surinaamse muziekstijl, een kachu een Antilliaans muziekinstrument, een ka'i òrgel is een orgeldraaier, een kaminata een excursie of zo, een kamisa een omslagdoek en een kandratiki een zilvergrijze ombervis.

4. Een karkó is een grote zeeslak (VD: carco). een karpat is een teek en de karpattenziekte dus lyme (de ziekte van Lyme). In SR is kasiri een indiaanse, zwak alcoholische drank uit cassave. Waar GB kasyu schrijft, noteert VD kasjoe. Een katjang kan een verkorting zijn van katjang tjina, katjang tanah of katjang goreng: apennootjes die door een apekool stovende deugniet van een apenkop, een katjang van een jongen, genuttigd kunnen worden. Waar GB katsjoe schrijft, noteert VD cachou (GB ook!) of catechu. een kawina is een trommel. De kwasibita is de kwassieboom. Kwikwi's zijn zekere vissen. Zou een koredor een soort recreatiegebied zijn? De vraag stellen, is hem niet beantwoorden ... Juiste antwoord: een koredor is een gang, een lange smalle ruimte (corridor).

5. Kablering heeft vast met kabels te maken. Een kabriet zou een zoogdier moeten zijn. Nooit van gehoord, zei ze: de Kabylen. Een kadee is erg goed, erg slecht of erg groot. Kaffa is een stofnaam en de kaffiya een arafatsjaal. Die benadering is puur kafka. Ze heeft de chocoladereep helemaal kapotgebeten, die was dus kassiewijle. Een Kazach kan best een kazak dragen.

6. Leg het verschil uit tussen kuitschieten, klootschieten en handboogschieten. Het kleinkapitaal heeft niet veel in te brengen, het grootkapitaal wel? De krullenbol (hij was geen zottebol) wist zelfs wat een KSA'er is. Gelukkig is 'knäckebröd' onveranderd. Bij woorden als 'kolere', 'koleire', 'kolerig' en 'koleirig' schiet ik algauw in een Franse colère. Ik zal je een kopie conform (cc'tje) sturen.

NB Fouten graag melden, opmerkingen altijd welkom!