maandag 10 juli 2023

3357 Dictee donderdag 13-07-2023 (2) – dictee Groot Medisch Dictee 2023

Dictee – dictees [3357]

Groot Medisch Dictee 2023 (op congres van Medisch Contact)

1. De kno-arts die als volontair [vrijwilliger, voluntair, bnw.. is iets juridisch] bij het GGD-centrum kluste, weifelde over de vaccinatiekandidaat die leek te worstelen met hemorragische [door bloeding gekenmerkt] koorts.

2. Ze zag dat dit evident [overduidelijk] geen belonefobe [niet in wdb.: angstig voor scherp, prikangst] antivaxer was, maar het beeld paste ook niet bij het SARS-CoV-2-virus.

3. Werd hier het chikungunyavirus [door muggen verspreide subtropische virusziekte] gefaket of berustte haar nietpluisgevoel [

[drieledig, klemtoon op ‘pluis’ (VD) – zou ook


niet-pluisgevoel, tweeledig met klemtoon op ‘niet’ kunnen?
]

op een dysperceptie [verkeerde perceptie = waarneming]?

4. Ze zou remdesivir [niet in wdb.: virusremmer, tegen corona] of dexamethason [niet in wdb.: bijnierschorshormoon, wordt vooral gebruikt bij misselijkheid, kanker en ernstige ontstekingen (zoals van gewrichten, darmen en huid)]. kunnen voorschrijven, maar als dat een faux pas [misstap] bleek, leidde dat linea recta naar een tuchtrechtelijke aanklacht.

5. Die deprimerende gedachte wilde ze couperen [verhinderen, voorkomen] met een minitabletje amitriptyline [niet in wdb.: een antidepressivum], of zou dat haar in handen van de ABS-artsen [niet in wdb.: voor artsen die kampen met problematisch gebruik van middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen] drijven?

6. Omdat de pyretische [met koorts] patiënt ook niet kon proneren [hand of voet naar binnen kantelen] en supineren [idem: achterover], wat kan duiden op dysdiadochokinese [het niet kunnen uitvoeren van snelle bewegingen zoals met handen en vingers], besloot ze een goed geëquipeerde [uitgeruste] orthopeed in consult te vragen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten