zondag 23 juli 2023

3380 Dictee zondag 30-07-2023 (4) – dictee Oefendictee juli 2023 (1)

Dictee – dictees [3380]

Oefendictee juli 2023 (1)

1. Het was al een worse (lost) case, maar het eindigde als worstcasescenario. Bij het ohaën ohade hij en hebben zij geohaad. Een absidiool is een kleine abside, een apsis. Wat cerebellair is, betreft het cerebellum, de kleine hersenen. Athymie = geen thymus, athymisme of bewusteloosheid, cyclothymie = een
manisch-depressieve psychose (cyclofrenie), dysthymie = een chronische depressieve stemming (mal américain), euthymie = zich op een natuurlijke manier opgewekt voelen, hypothymie = ziekelijke vrolijkheid, hypothymie = een duurzame depressieve stemming, parathymie is verstoring van het gevoelsleven en schyzothymie = gespletenheid van gemoed.

2. Met ‘*thiemie’ niets gevonden. Met ‘*timie’ alleen atimie = verlies van burgerrechten bij de oude [in VD nooit een O] Grieken= eerloosheid. Ook met ‘*timy’ niks gevonden. Hij is zijn mojo [moo-dzjoo] (magische kracht) kwijt. Die Chinese worst, dat is fasyong. Kunnen op een fikhschool ook sikhs zitten? Verwar de ginkgo (Japanse waaierboom) niet met de nangka (jackfruit). Een ecart is een koersverschil, een grand écart is een spagaat, ecarteren is ecarté spelen en écartelé en sautoir komt uit de heraldiek. Een myorrhexis kan moeilijk optreden in een mycorrhiza. Porfier en porfirisch slaan op een gesteente, maar porfyrie is een stofwisselingsziekte. De woordvorm ‘kater’ is homoniem. Het euphuïsme is een gekunstelde literaire barokstijl. GB ook: tt.

3. Doe in een dictee één t! Let op ‘ossobuco’: maar één c! In Indië heb je rawahs en sawa’s. Nog maar eens: een sawpaw is een snack, een powwow een vergadering en een pawpaw een boom. Bij de twirlende majorettes begonnen ze te twerken. Met zijn taqiyah op ging hij naar de zawiya. Bestudeert de myiologie ook de myiasis? Iets afkrijgen is dat klaarkrijgen. Je kunt ergens een kluif aan hebben en een goede snee aan hebben (dronken zijn). Met ‘é*’ geeft GB alleen: éksito, échéance, élégance, éminence grise en écriture automatique. Zou ik mijn jas aan moeten? Wat zou ik daarmee aan moeten? Ga daar maar aan staan. Zou de radio aanstaan? Oggenebbisj, wat heeft hij mij vernoggeld! Op de advocatenborrel waren er ook advocateborrels.

4. Het aes alienum is geleend geld, dus zeker geen bezit voor altijd: ktèma eis aei. Een lijfrenteverzekering is een aleatoir contract (berust op kansrekening). Wat is die taart allemachies groot, zeg! Een kernwapen is allesvernietigend. In Congo heette de jonge koning Boudewijn Bwana Kitoko (mooie heer). Hij werd gegarrotteerd. Wreken, wreekte, gewroken. Er is van hem een i.m. (in memoriam) verschenen. Met IM wordt instant messaging bedoeld. In NL-straattaal is een barki een biljet van 100 euro. Een steeldrum was ooit een leeg olievat. Na de bogey zagen ze een spoorwagen met bogie voorbijkomen. Die bolivar moest je met bolivars betalen. CW: contante waarde of Curaçao. Plankenkoorts is bühnenfieber (Duits).

5. Bukkake is groepsseks. Smaakt dat bij een bespeelde cremona: een cremortart of cremor tartari? Aan een echel [èh] kun je geen echelles [ee, ‘le’ niet uitspreken] leren. Hij kent veel im- en expats. Dat valke/falconet raakte lelijk verstrikt in een valkennet. Zo’n rijmelaar kan nog veel leren van die feniksdichter. Let op: fil dcosse, glansgaren. Bij een achtenzestiger of soixante-huitard mag je aan Parijs en de studenten denken. De blikkendinsdag valt na de koppermaandag, ook wel verloren of verzworen maandag geheten. Ik ben langsgeweest, maar hij was toen weggeweest. Een palatine is een bontmanteltje of -kraag voor vrouwen. Het zee-ijs tref je aan in de poolzeeën. Als aardrijkskundige naam schrijf je Noordelijke en Zuidelijke IJszee.

6. Een metist en een metiste handelen conto a metà. Het oestrum, de oestrus, ligt tussen pro-oestrum en metoestrum in. Er heerste ongeloof: blinde maupie! Een myioloog bestudeert muggen en vliegen, een myoloog spieren en een mycoloog schimmels, zwammen en paddenstoelen. Neien is hinniken en nijten is met de hoorns stoten. Een nuka is een nuchter kalf. Vroeger werden de Nederlandse boeken ingedeeld volgens het NUGI-systeem (Nederlandse Uniforme
Genre-indeling). Is dat nou een blu-ray-dvd? Een pardellynx zoek je op het Iberisch Schiereiland. Wat is het nu: oet, oalt of oetc? Een dronkenman kan een snipper ophebben of een snip aan hebben of ophebben. Voor pampus zitten: zijn eten niet op kunnen.

7. Hij zou zijn lol niet op kunnen. Een parmantje heeft geen respect voor zijn meerderen. Zij draagt altijd pippikousen. Ook met één plaats te kort is er al een plaatstekort. Logisch: een Savooiaard woont in (de) Savoie. Razendsnel is razend vlug. De drum-’n-bass wordt ook wel jungle genoemd. Ik ben lekker bezig, ik rock-’n-rol (en ik baseball). Zijn voorbeeldeloze ijver viel op. De quiet quitting getuigt van een slecht werkethos (alleen wat echt moet …). Een kwartet en kwintet vind je in de muziek (net als een sextet, septet, octet en tentet), een quartet in een natuurkundig spectrum en een quintet nergens. Alleen GB heeft het ww. competen. VD heeft bv. competentie = competence = taalvermogen. Ken je de brezjnevdoctrine?

8. Met four*: four in hands (rijtuig met vier paarden, van de bok gereden), fourire (lachstuip), fourneren (verschaffen, ook van geld), fournisseur (leverancier), fournisseur de la Cour (hofleverancier), fournituren (voor afwerking kleding, als knopen, etc.), fourragères (schouderkwasten), fourreur (bontwerker), fourruremantel (bont), met foer*: foerage, foerageren, foerier (paarden van stro en hooi voorzien) en foertstem (BE, proteststem). Wat is dat coulistje [ie – s niet uitspreken] lekker, zeg! Ken je de drug meowmeow [mie-jou 2x]? Dat is de bijnaam van de designerdrug mephedrone. De MEP is een zekere Antilliaanse politieke partij. En meo periculo betekent: op mijn risico. Meso- ligt tussen bracho- en dolichocefaal. Een kat miauwt.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten