woensdag 30 december 2015

Dictee woensdag 30 dec 2015 (1): dictee Oefendictee (restantenopruiming) [842]

Dictee - dictees [842]

Oefendictee (restantenopruiming)

1. Ik vermeide me in gedachtekronkels: de bouquiniste ontwaardde mijn cadeaucheque en er trok een queueënde unus-multorumcrowd voorbij van Transjordaniërs, Verweggistaners en vroegere Han-Chinezen, voortgedreven door een toestormende cycloon-tyfoon.

 2. Onderwijl had ik onder de hand nog een verrassing voorhanden met het ophanden zijnde bezoek aan de Storting aanstaande dinsdag: die Staten-Generaal zou de kers-op-de-taartbelevenis worden voor Jaan, Peer en Pauw, zo'n typische Jan-en-allemanuitdrukking, die aanduidt dat eenieder in de picture komt, al dan niet pide of coprofage insecten etend.

 3. Midden in de brief met aanhef 'Weledelgeboren heer' schreef de Brunssumer mij dat de meeting V.D. (volente Deo) vrijdag 28 oktober om 7 uur stipt (geen academisch kwartiertje dus!) zou worden gehouden. Jammer genoeg begon de brief niet met L.S. (lectori salutem). In het epistel stond, dat een kopie was bijgevoegd van het resumé met de tot nu toe behaalde resultaten. Onder aan de brief stond een PS en helemaal onderaan ook nog een PPS. Het NB erna maakte de brief nog onontwarbaarder. De gebruikelijke ondertekening met 'geheel de jouwe' (t.à.t., tout à toi) kwam wel sympathiek over.

4. De ijzerhard is het ijzerkruid, bij ijzerhart moet je aan kernhout van een boom denken. Die laag is van na de kleine ijstijd. Een ijzing beving hem. De lamp is uitgegaan. In de ik-roman kwam een ikstern voor. Ik moest tegen de storm opboksen, tegen de wind optornen, er dwars tegenin gaan. De ikz is de integrale kwaliteitszorg (Nederlandse benaming voor TQM = total quality management, managementfilosofie die kwaliteit en klantvriendelijkheid centraal stelt). Heerlijk, zo'n île flottante. Mosterd na de maaltijd is als een Ilias post Homerum (nee, niet na een homerun!). Het i.m. werd direct via IM verspreid. In een bijkerij wordt soms veel gestoken. Ik blijf u immermeer getrouw, ik zal u nimmermeer verlaten, zo beloof ik.

5. De immortels zijn lid van de Académie française, soms drager van een immortellenboeket. Dat zij geheel ingepakt werd, heeft hem behoorlijk geïmpact! Deze nv wordt geleid door een impat. Imperiaal papier is gewoon imperiaalpapier. Inplanten is onder andere implanteren. 'Impliciet' heeft dezelfde betekenis als 'implicite'. Zulke misdaden zijn imprescriptibel. Im Binnenhof nichts neues! We eten bij In de Vergulde Kip. 'In aere aedificare' is luchtkastelen bouwen. Klinkt raar: ingebetonneerde leidingen. Jullie moeten meer de toekomst inblikken. Napoleon Bonaparte handelde in bonam (of was het malam?) partem. Incontinentie treedt vaak in continenti op. Incroyabel, dat roerende verhaal van die incroyables!

6. Hoe krijg ik dat indebitum terug? In dat land kun je indicta causa veroordeeld worden. Hoeveel eilanden omvat de Indische archipel? Wat bedoel je met 'Indischgast'? Ja, vertel mij wat over dat indoctum vulgus. Het overleg was improductief.