woensdag 9 december 2015

Dictee woensdag 09 dec 2015 (2): dictee Groot UvA-HvA-dictee 2015 [822]

Dictee - dictees [822]

Groot UvA-HvA-dictee 2015 [enigszins bewerkt]

Een chique chickqueeste door Groot-Mokum … (auteur: Mano Bouzamour)

1. De twee hautain geklede (me)juffrouwen expedieerden via WhatsApp huilen-van-het-lachenemoji's terwijl zij op een Piaggioreespleetje (waarvan de clignoteurs aanstonden) in alle lucullische lasciviteit door het Vondelpark manoeuvreerden tussen een geïmproviseerde jeu-de-boulesbaan, pencak-silatbeoefenaars en multiple-sclerosepatiënten die een tai-chicursus volgden. 

2. Bestemming: de Pieter Corneliszoon Hooftstraat waar 's lands frêle, gesofisticeerde chickies zich als geroutineerde collectioneurs, snuffelend als chihuahua's, vergapen aan de exquisiete collecties van modehuizen als: Ermenegildo Zegna, Dolce&Gabbana en Hermès.

3. En niet te vergeten: de gelimiteerde-editieaccessoires van Roberto Botticelli – diens Jasseronkettinkjes zijn ontegenzeggelijk collector's items voor de clientèle van de bonnetterieën: van 2Pac-minnende, pernicieuze kut-Marokkanen met een apocrief arsenaal aan
AK-47-geweren tot fiducieloze flux-de-boucheconjunctuurconnaisseurs van De Nederlandsche Bank.


4. Terwijl de vrouwen nipten aan een verrukkelijke caipirinha na deze obligatoire besognes, schuifelde er langs het terras in de Cornelis Schuytstraat een stel musici, pieus als monniken, met een scala aan achenebbisje muziekinstrumenten: de contrabassarrussofoons, de guira's, de bouzouki's en de darboeka's

5. Nadat de dames het recital hadden gedeballoteerd, verordonneerden zij onmiddellijk de sanguinisch lijkende cafébediende met peper-en-zoutkleurig haar (waarschijnlijk een Antilliaan of Curaçaoënaar). Hij femelde: "Ik recommandeer te allen tijde de gevogelteconsommé, gevolgd door het nalolokamtandslijmvisje met shiitakesaus, rodezeeanemoonvis en coquilles Saint-Jacques." 

6. Na een stilte rassureerde de naar Aloe vera geurende garçon solemneel terwijl hij met een crème-brûléebrander een Marlborootje aanstak: "Of willen jullie een saotosoepje?"

7. Van dit soort culinair-fetisjistische clownerieën moesten de schonen vomeren.

8. De lul-de-behanger kon fluiten naar een douceurtje.