maandag 7 december 2015

Dictee maandag 07 dec 2015 (1): dictee Column Het liedje van verlangen [819]

Dictee - dictees [819]

Het liedje van verlangen (column)

De uitdrukking 'het liedje van verlangen zingen' betekent volgens Van Dale: trachten uitstel te krijgen, de zaak op de lange baan te schuiven (m.n. gezegd wanneer kinderen nog niet naar bed willen). De betekenis komt dus dicht bij langer maken, verlengen.

Ik kwam op 'verlangen' vanwege een cryptogram. Daar was de omschrijving (4 letters) 'verlangen om naam te maken'. Ik had 'r?e?'. En dan is VD net zo handig als de puzzelsite op internet. Ik typte 'verlangen' en dat komt 160 keer voor 'binnen artikelen'. De beginletter van de vier kennend, was 'roem' toen in het lijstje van de 160 woorden snel gevonden. Nu ik toch bezig was, ga ik die 160 woorden meteen maar even door.

Ik vermeld alleen de wat onbekendere woorden en woordgroepen (honger, hunkering, begeerte, wens, trek, eis, aspiratie en dorst, dat geloven we wel): 1) azen = verlangen naar, 2) behaagzucht = verlangen tot behagen, koketterie, 3) berouw = verlangen naar beterschap (wroeging), 4) branden van verlangen, 5) call of the wild = romantisch verlangen om de vertrouwde omgeving te verlaten en elders, in de ongerepte wildernis, een nieuw bestaan op te bouwen, 6) craving = onbeheersbaar verlangen naar verslavende middelen (bij een drugs- of alcoholverslaving), 7) die blaue Blume = symbool van het romantisch verlangen, 8) het Elysisch [Elysium = paradijselijk land] verlangen = het verlangen naar paradijselijke gelukzaligheid, 9) feedingfrenzy = onverzadigbaar verlangen, m.n. naar nieuws, 10) fernweh = weemoedig verlangen naar verre, onbekende landen, 11) genderdysforie = onvrede met de eigen sekse, 12) heimwee (nostalgie), 13) le goût de la perfection qui stérilise = het onvruchtbaar makende verlangen naar volmaaktheid, 14) likkebaarden = watertandend verlangen, 15) nostalgie = verlangen vol heimwee, 16) nostalgie de la boue [modder] = verlangen van de geciviliseerde mens om zich af en toe aan de laagste uitspattingen over te geven, 17) opwindingsstoornis = stoornis in de seksuele opwinding, m.n. verminderd verlangen naar seks, 18) reikhalzen = vurig verlangen, 19) ringxiety = verschijnsel dat mensen zich inbeelden te worden gebeld terwijl dat in werkelijkheid niet zo is, met als gevolg een gevoel van teleurstelling, 20) saturday night fever = koortsachtig verlangen om in de weekends te gaan swingen in de disco, 21) saudade = melancholisch verlangen in de fado, 22) vrouwenlied = middeleeuws lied waarin een vrouw haar gevoelens van liefde, heimwee en verdriet en haar verlangen naar haar vriend bezingt, 23) watertanden, 24) zogziek = van kinderen die gespeend worden: ziek van het sterke verlangen naar de moederborst en 25) iemand aan zijn woord houden = verlangen dat hij doet wat hij beloofd heeft.