maandag 14 december 2015

0832 Dictee maandag 14 dec 2015 (1): dictee Groot Dictee Heeze 2015 √

Dictee - dictees [0832]

Heezer dictee der Nederlandse taal 2015 (auteur: Hans de Witte) 

Kunstige landing van een luchtkastelenarchitecte

De dochter 
1. Het even verwende als verwaande rijkeluismeisje leefde in een zelfgecreëerd paradijs alwaar zij verreikende ideeën koesterde over wereldverrijkende activiteiten harerzijds.

2. Het recentste gedachtespinsel van de luchtkastelenarchitecte was koningspinguïns redden.

3. Gedecideerd besloot zij op zeereis te gaan om de niet-vliegende zeevogels, die op de randen van het Antarctisch vasteland de door de klimaatcatastrofe afkalvende gletsjers en ijsschotsen bevolken en die zo ijselijk veel op obers van eertijds gelijken, voor uitsterven te behoeden. 

De vader 
4. Maar omdat tussen droom en daad wetten in de weg staan en praktische bezwaren, met name zoiets triviaals als de vereiste financiën, waartoe haar jongedamestraktement ten enenmale ontoereikend was, moest zij onvermijdelijk bij haar vader te biecht.

5. Papa twijfelde noch weifelde ditmaal: "Ben je belatafeld!" In eloquente razernij gooit hij fiolen van toorn over haar uit.

6. Van vreedzame co-existentie of hun normale tête-à-têteverhouding was geen sprake meer.

7. Haar "Papa, je neemt me niet au sérieux" stond diametraal tegenover zijn perceptie dat zijn prinsesje behept was met ongebreidelde puberfantasieën.

8. "Je bent drieëntwintig," fulmineerde hij, "laat puberteit in een gepavoiseerde mestschuit richting Zuidpool varen en word als de wiedeweerga waanideeëloos volwassen." 

De moeder 
9. Mama's interventie stichtte pais en vree in een Dafne Schippersachtig tempo [beter: dafneschippersachtig - betreft niet de echte]. (vgl. wim-t-schippersgehalte)

10. Zij attendeerde op het evenement Kunstsmullen in hun woonplaats Heeze, waarvoor rondleiders werden gerekruteerd om explicatie te geven bij de kunstwerken.

11. Zo maakte de would-bewereldverbeteraarster kennis met een caleidoscoop aan mensen.

12. Onder hen bevonden zich een douairière met een chihuahua, een in Armani gestoken chiquer dan chic manspersoon met een
sint-bernardshond, getatoeëerde macho's met dreumesen in buggy's et cetera, maar toch vooral veel aardige mensen.


13. Zij selfieden zich tijdens hun wandeling rond Kasteel Heeze bij de kunstwerken, om vervolgens neer te strijken in een tapperij, waar zij zich laafden aan een espresso, cappuccino of latte macchiato, terwijl zij hun selfie appten en daarover acuut werden terugge-e-maild.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten