zaterdag 30 maart 2013

0073 Dictee woensdag 10 april 2013 (4): dictee 600 (deel 4) √


Woensdag 10 april 2013 (4): dictee 600 (deel 4)

8. De gastro-enteritis is de maag-darmcatarre. Worden gatsometers nog gebruikt? Een gauchist is extreemlinks en een gaucho is een nomadische veehoeder. Het Gaudeamus begint met: "Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus". Gaucherie is linkse lompheid of lompe linksheid. Het gaufreren doe je met een plooi-ijzer. Gavialen zijn snavelkrokodillen (als heilig dier aan Visjnoe gewijd). Zijn gavotteritmegevoel is sterk ontwikkeld. Mannen hebben nooit gazelleogen. De bruid droeg een gazen sluier, de danseres een gazen tutuutje (met daarin ook nog een tissuetje). Een bezoar, een gazelle-ei, vind je soms in de maag van addaxen en gazellen. Een titanenstrijd is een reuzen-, maar ook reuzegevecht. Gazpacho is koude soep van tomaten, olie en knoflook. Een gearing was heel vroeger al een versnelling. De gebeentenresten zijn op een hoop gegooid. Hoe vindt gebergtevorming als regel plaats?

9. Het geblèr ging door merg en been. Een geborneerd mannetje heeft weinig verstand. Het gebuurtefeest was heel geslaagd. Geco's (gesco's) zijn gesubsidieerde contractuelen. Wat houdt coöptatie in? Een grondwet wordt ook met constitutie aangeduid. Ik herinner me gedachteflarden. Goedendagzeggen is gedag zeggen. De onderhandelingen zijn mislukt: het werd voor de ene partij
dag-zeggen-met-het-handje. Gouteren is (ook) het goûter gebruiken. De dwarsdrijver liep over van goût de contradiction. Zijn optreden was degoutant. De kortgedingrechter behandelt kort gedingen [NL. BE: kortgedingen]. Zijn kruipendgediertekennis was enorm. De jachthonden waren gedesoriënteerd. Tot de geleedpotigen behoren de insecten. We zullen de geëigende maatregelen nemen. Het kindergedrein was niet van de lucht. Een geelwortel is zo geel als kurkuma [oe, oe]. Daar is de geestesziektekliniek. Nou, nog gefeliciflapstaart, hoor!


10. Kwestie van gefemel, gefriemel en gewriemel. De gehaltebepaling van deze stof valt niet mee. Het Gehenna was oorspronkelijk het
Ben-Hinnomsdal bij Jeruzalem, waar de Israëlieten hun kinderen aan de Moloch offerden (nu: de hel, het verblijf der goddelozen). De gehemeltespleet was goed zichtbaar. Gij zult niet geien [zeilen inkorten]. De meiden geitten gisteren nog een hele poos door. Een geitenwollensokkendrager draagt  geitenwollen sokken. Gekko's zijn tokehs. Is een gelande een geërfde? De gelande troepen leden verliezen. Een geldboetestraf?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten