zaterdag 30 maart 2013

0070 Dictee woensdag 10 april 2013 (1): Dictee Algemeen √

Woensdag 10 april 2013 (1): Dictee Algemeen en dictee 600 (deel 1)

Zoals gezegd: met eenvoudige taalvragen kunt u terecht op www.dictees.nl Als u op die site naar het tabje 'ALLE DICTEES' gaat en voor 'OEFENDICTEES' (*) kiest, vindt u daar links naar een van mijn e-mailadressen [2020: niet meer!] en overigens ook een verwijzing naar deze blog.

Maar eerst: zaterdag 13 april, 14.00 uur, Visserijmuseum, Kaai 1, Breskens, 6e Groot Breskens Dictee: meld u aan!

En: donderdagmiddag 13 juni, 14.00 uur, Café De Tol, Eede
(Zeeuws-Vlaanderen): 2e Holland-Belgiëdictee: geef u op!


(*) Daar staan ook 460 oefendictees van mijn hand. Het zijn geen 'verhaaltjes', maar het is een aaneenrijging van losse zinnen met moeilijke woorden. Specialistenwerk, maar ook voor liefhebbers en beginners toch wel leuk en interessant om naar te kijken …

Ik ben zelf al over de 600. Dezer dagen heb ik 551-600 wereldkundig gemaakt. Als sneakpreview (zoek maar op!) geef ik u vast dictee 600. Een heel correctieteam heeft alles goed nagekeken, maar je weet maar nooit: mogelijk zit er toch nog een foutje in. Vind je er een, meld het me. Dan komt die fout op de erratalijst. T.z.t. zal deze site ook de dictees t/m 600 opnemen. Hieronder vast één zin, de rest komt in 3 vervolgblogjes.

1. Die satiredichter neemt de satanskerk graag op de hak onder het genot van een sateetje. Bij scepsis zwaaide hij met zijn scepter. Het gaat hier om de mise au point. Dat leidt tot scha (die je lijdt) en schande. Bij een scat kun je bijvoorbeeld heybaberiebah scanderen. Een scala caeli is letterlijk een jakobsladder. Op de scabieuze huid was de scabiës goed te zien. De rabies theologorum heeft niets met rabiës te maken. Tussen eschatologie en scatologie zit een wereld van verschil. De mise-en-scène van het toneelstuk met scenische opbouw was een hell of a job. Twee is op een volgend. Het daaropvolgende getal is drie. Vier, vijf en zes zijn opeenvolgende getallen. Welke halvefinalisten hebben zich voor de halve finale geplaatst? Korsaks zijn steppevossen. Het korset van het huwelijk knelt. Korsetten (niet te verwarren met corselets, corseletten) worden als regel via een korsetterie besteld bij een corsetière.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten