donderdag 14 maart 2013

0061 Dictee woensdag 20 maart 2013 (1): Dictee – verslag Goes √


Woensdag 20 maart 2013 (1): Dictee – verslag Goes

1. Het was een geweldige happening op 13 maart in Goes. Er waren 51 deelnemers (hopelijk volgend jaar toch weer richting 100!). De opbrengst voor het project De Boekenhut van BiblioOosterschelde was 4000 euro: heel mooi. Zie ook www.grootzeeuwsdictee.nl (2020: bestaat niet meer!), daar vindt u o.a. de tekst van het dictee. Noteer vast voor volgend jaar: 12 maart 2014! Er moesten 70 woorden of woordgroepen worden ingevuld. En met maximaal 1 te maken fout per plaats, kon je maximaal 70 fouten hebben. Het dictee leek zo makkelijk, maar was het niet.

2.De deelnemers maakten gemiddeld 27 fouten. Voor de Specialisten was er geen aparte tekst. Dat was achteraf een goede greep, want het was moeilijk genoeg en ook die categorie kwam niet in de buurt van 0 fouten … Wat wel leuk was, dat er 7 Specialisten waren, zodat er nu ook in die categorie een echte competitie was. Hopelijk komen die Specialisten ook volgend jaar allemaal weer! De scores bij de Specialisten waren: Robert Joosen 2 fouten, Peter Altink 5, Frank Denys 5, Herman Killens 5, Frans Van Besien 6, Patrick Cypers 7 en Christiane Adams 8. Bij de eigen deelnemers van Rotary Goes-Reimerswaal eindigden twee deelnemers gelijk. Drie woorden waren genoeg om het pleit te beslechten: een chique lindelaan (allebei fout), een blètend kind (allebei fout), stencilen (1 fout, 1 goed). Bij de Liefhebbers heeft Willy van Meegen gewonnen met 12 fouten, Aly Breemhaar had 15 fouten en Dianne Waverijn 16 fouten.

3. Het beste team was van de gemeente Goes. Burgemeester Verhulst kon helaas de opening niet verrichten, omdat hij Zeeuwse belangen in Den Haag moest verdedigen … Wat de tekst betreft nog dit: 1) Over 'de Dikke en de Dunne' (Stan Laurel en Oliver Hardy) was (ook na overleg met Taaladvies) geen discussie mogelijk: echt twee hoofdletters!, 2) Naast onze 'solexrace' hebben we ook 'Solexrace' goed moeten keuren, een der deelneemsters liet via haar mobieltje immers zien, dat op de website van het Solexcomité de happening werd aangeduid als Solexrace. Dan moet je dat aanvaarden als eigennaam, 3) Dit had ik niet geheel voorzien: naast jazz staat ook jazzmuziek in VD. Daarom hebben we naast 'cooljazz en bigbandmuziek' ook 'cooljazz- en bigbandmuziek' ten faveure van ik meen één deelnemer goed moeten rekenen. 4) Taaladvies had een zeer sterke voorkeur voor (de workshop) 'Scenarioschrijven' (aaneen - wel per se met hoofdletter, want de titel van de andere workshop was immers 'Filmen ...'), maar omdat dit niet letterlijk in VD staat (scenarioschrijver wel!), hebben we beide schrijfwijzen (ook los, mét spatie) geaccordeerd. Al met al: hartstikke leuke avond (het was de vijfde maal)! Wat mij betreft: CU (sms-taal voor 'see you') next year (volgend jaar).
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten