dinsdag 5 maart 2013

0057 Dictee woensdag 06 maart 2013: Dictee – Rozenburg – tekst √


Woensdag 06 maart 2013: Dictee – Rozenburg – tekst

Let op: Woensdag 13 maart: Rotary Goes-Reimerswaal, 5e editie van het Groot Zeeuws Dictee, zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30, Het Goese Lyceum, locatie Bergweg 14, Goes. Ook Specialisten kunnen in een aparte categorie meedoen.

Archeologische bodemschatten (Volwassenendictee)

1. Dat de Noordzeebodem een archeologische goudmijn is, bleek wel bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Paleontologen wreven zich vergenoegd in de handen toe ze driehonderdzestien [cijfers, even gevraagd!] bigbags met zand uit de Yangtzehaven [Yangtze (Kiang): rivier in Azië] mochten exploreren. Tientallen tonnen zand werden minutieus gezeefd op zeven met een maaswijdte van tien en twee millimeter. Daarbij kwamen zelfs minuscule fossiele botfragmentjes aan het licht. De oogst viel allesbehalve tegen. Tot hun verrassing stuitten de wetenschappers op een haaientand uit het plioceen [niet P, al werd dat ook goed gerekend], een geologisch tijdperk van vijf miljoen jaar geleden.

2. Spectaculair was de vondst van een compleet bekken van een wolharige mammoet. Het lijdt geen twijfel dat de ontdekking van een versteende hyenakeutel behoorlijk wat opwinding teweegbracht. Het is moeilijk voor te stellen dat deze weidse kustvlakte in de middensteentijd [niet M dus] een rivierduinengebied was waar oerossen en edelherten graasden.

3. Voor jagers en verzamelaars was deze voedselrijke omgeving een waar walhalla. Ze konden er naar hartenlust vissen en jagen. Het is reëel te veronderstellen dat ze toentertijd geen vaste woonstee hadden, maar in seizoenskampen bivakkeerden. Vandaag de dag verdient de moderne mens zijn boterham in het nieuwe haven- en industriegebied. En in zijn vrije tijd ligt hij op het dagstrand in zijn strandstoel te whatsappen.

Een culinaire wereldreis (Juniordictee)

1. Wat eten we vanavond? Soms stel je die vraag aan je moeder of vader. Logisch, je bent natuurlijk nieuwsgierig naar wat je straks op je bord vindt. Worteltjes met erwtjes en visstick? Broccoli met rijst? Of spinazie met een hardgekookt ei? De meeste jongeren eten graag Hollandse groenten, hoewel sommigen rillen van witlof en spruitjes. Te bitter, vinden hun smaakpapillen.

2. Hoog in de top tien van favoriete gerechten prijken pizza’s, lasagne en hamburgers. McDonald’s heeft zelfs een speciale app ontwikkeld die je de weg wijst naar het dichtstbijzijnde restaurant. Wel even downloaden. Als je in het buitenland bent, zul je ontdekken dat mensen er heel andere eetgewoonten op na houden. De Fransen smullen bijvoorbeeld van kikkerbilletjes en de Schotten zijn dol op gevulde schapenmaag. Verder weg, in het Zuid-Amerikaanse Peru hebben ze cavia op de menukaart staan.

3. En Afrikanen mogen graag een portie sprinkhanen oppeuzelen. In een land als China wordt zelfs slang gegeten. Dat smaakt een beetje naar kip. In Australië is kangoeroebiefstuk heel gewoon. Buitenlandse toeristen in Nederland zullen niet gauw een harinkje met uitjes happen. Rauwe vis kan ze niet bekoren. Wel zijn ze dol op pannenkoeken en kroketten. Net als veel Nederlanders trouwens.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten