zaterdag 9 maart 2013

0059 Dictee woensdag 13 maart 2013 (2): Dictee Ridderkerk (1) √

Ridderkerk 8 maart 2013

1. Samen met Jeroen van Heemskerck Düker, beheerder van 'onze' website www.dictees.nl, had ik afgesproken om naar het Rotarydictee in Ridderkerk (Farel College, 8 maart) te gaan. Was gezellig, en de logistieke organisatie was prima op orde. We ontdekten ook Frans Van Besien nog, zodat er 3 specialisten waren (op ca. 70 deelnemers). Twee jaar geleden was er kennelijk ook een dictee geweest met 7 winnaars met elk 0 fouten. Daar was nu geen sprake van. Een lerares Nederlands had wat in De Dikke Drieduizend Dicteewoorden rondgestruind en daar de nodige probleemwoorden uitgelicht. Samen met een ander had ze daarmee een redelijke, niet al te moeilijke tekst gecreëerd. De opbrengst van 10.000 euro was voor Stichting ORAS (kankeronderzoek). Degene die het meeste sponsorgeld bijeengebracht had (bijna 2500 euro!) kreeg uiteraard een prijs. Voor de beste dicteeschrijvers waren er volgens de bevestigingsmail 3 prijzen, in werkelijkheid echter maar 1.

2. Het dictee zelf komt in een volgende blog. Discussies over Rotary Club (Rotaryclub) en Stichting ORAS (stichting) kunnen beter vermeden worden door die termen niet op te nemen (en zeker niet mee te tellen!). De tekst is overigens prima voorgelezen door Antoin Peeters (RTL). Ik vond de uitleg van de lerares matig: ze was o.a. niet in staat om uit te leggen waarom ad-hocbeslissingen zó geschreven wordt. Na een eerste voorlezing van het dictee heb ik gevraagd naar '24 uurs': dat mocht in cijfers en in letters. Wat ook bij de spelregels m.i. ontbrak, was dat je aan het eind van een regel niet mag afbreken. Tijdens de bespreking werd mij verzekerd dat de aanhalingstekens om 'Poppelepee' (zie dicteetekst) niet zouden worden aangerekend, omdat ze niet waren voorgelezen. Bij mij wel fout, bij Jeroen niet (vreemd). 

3. Ik ging ervan uit, dat ik in de buurt van 0 fouten zou hebben. Bij 'poppelepee' en 'Rotary Club' kwamen er echter nog twee: 1) in de titel stond 'geschifte' en ik had 'geschikte' (en velen met mij, dus lag het niet helemaal alleen aan mijn oren) en 2) een komma vergeten na ORAS. Maar dat wist ik natuurlijk pas achteraf. 

4. De prijsuitreiking werd een complete verrassing. Hoewel er maar 1 prijs was, werden de beste 3 genoemd: 3) Een plaatselijke deelnemer met ik meen 14 fouten of zo, 2) Frans Van Besien 6 fouten, 1) Jeroen met 2 fouten (huis-tuin- etc. los en rotarians met kleine letter; zie dicteetekst).

5. Ik wist natuurlijk dat dit niet klopte, ik had nooit 6 fouten of meer kunnen hebben. Maar ik kon natuurlijk pas reageren toen ik mijn dictee terug had. Dat duurde eindeloos, omdat de organisatie de tafelnummers niet op het werk had laten zetten, waardoor het teruggeven een chaos werd. Enfin, toen ik het deelnemerscertificaat en mijn werk terugkreeg, was iedereen al ruim aan de borrel of naar huis. De jury kon of wilde er ook niets meer mee … Ik had mijn tafelnummer (32 in blauw) beter niet op mijn werk kunnen zetten, want nu kreeg ik 32 fouten toebedeeld (en niet de rode 4, volgens de jury in ieder geval). Absurd, maar ja, snel vergeten maar weer en volgende keer beter! Jeroen, terechte winnaar, in ieder geval van harte gefeliciteerd!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten