zaterdag 30 maart 2013

0071 Dictee woensdag 10 april 2013 (2): dictee 600 (deel 2) √


Woensdag 10 april 2013 (2): dictee 600 (deel 2)

2. Ajax was kort bij de overwinning, de eindzege was kortbij. Zijn horizon is niet ver reikend [VD - lemma beperkt, maar niet-verreikend is denkbaar]. De raketten zijn niet(-)verreikend. Op de ladder heeft hij zich verreikt, op de maatschappelijke ladder verrijkt. De korsthagedis is verwant aan het gilamonster (de Gila is een zijrivier van de Colorado). Ze zullen wel voedselpakketten tekortkomen. Welke kortebaanschaatser heeft op de korte baan gewonnen? In de kortijd [kor = (vis)net] wordt er gekord. De kortgestrafte was kortgeknipt, kortgenageld en kortgerokt. Kortschedeligheid is brachycefalie. Wat is een gevinde kortsteel? Epea pteroënta zijn gevleugelde woorden. Hou eens op met kortswijlen. De kortte van zijn lontje is bekend. Dat is een wissel op kortzicht. 'Liefje' en 'poppie' zijn kosewörter. Een korvijnagel vindt men bij een mast. Op 1 juli wordt het Feest van het Kostbaar Bloed gevierd. Overheadkosten vallen niet onder variabele kosten. Kosteloos procederen heet ook pro Deo.

3. Onze-Lieve-Heer heeft rare inquilienen. Op zolder hangt nog een pierrot- en Hamletkostuum, nog gemaakt door echte costumiers en costumières. Morgen is het gekostumeerde bal. In de costumen van Brabant wordt costumier recht beschreven. Het zou er vreemd toegaan. De koudbuffetleverancier kwam precies op tijd (just in time). De cryotherapie is de koudebehandeling. Koudeminnende planten zijn psychofriel. Hij stuurde me een warme e-mail, waarin het de facto over koud- en warmemail ging. De kou-inval is een feit. Bij de Orde van de Kousenband hebben de dragers ervan op het bedoelde kledingonderdeel staan ‘Honi soit qui mal y pense’. Kouvatten is een koutje vatten. Kauwtjes vliegen (of zitten in kouwtjes - (vogel)kooi). Een koema is een kraagbeer. Met KP worden Noord-Korea en een knokploeg uit WO II aangeduid, met KR Zuid-Korea (en met K+R's kiss-and-rides).

4. Slordig, maar de kinderen hadden hun smodden (slabbetjes) nog om toen we naar de smoddekoppen gingen kijken. Voorbeelden van soirees zijn de soirée dansante en de soirée musicale. Een gesofisticeerde (gesofistikeerde) dame is een sophisticated lady (ze heette in deze laatste context uiteraard Sophie). Bullshit, het leek wel een sick joke voor die Siënees uit Siena: net toen hij het voormalige shoppingcenter (of -centrum) had gevonden, trok de bulldozer de voorgevel omver. De Silicosewet zegt niets over siliconenborsten en het sicksinussyndroom heeft niets met een sick building te maken. Op silvesteravond dronk zelfs Simpelmans een silvaner. Noem 10 landen die onder het Akkoord van Schengen vallen. Die boel ligt schots en scheef, dat is klip-en-klaar. De schnorrer [bedelaar] was vergezeld van een schnauzer. Op effect spelen, schmieren, doe je op het toneel. Gooi die schroodbeitel op de schroothoop!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten