zaterdag 30 maart 2013

0072 Dictee woensdag 10 april 2013 (3): dictee 600 (deel 3) √


Woensdag 10 april 2013 (3): dictee 600 (deel 3)

5. Alleen in Italië kun je de scudetto behalen. De schijtebroek had nog een schisis ook. Schizothymie is gespletenheid van gemoed, schlamm is kolenslik, schmalz is sentimentele muziek, en het moet nu maar eens schluss zijn met die dicteewoorden. Wat doet het schmallenbergvirus met schapen? Is die schnabbelgestapo al langs geweest? Die truc is simple comme bonjour. Een screwdriver is een glas wodka met sinaasappelsap. Helpt scrofelkruid tegen scrofulose? Met een scrollbar (schuifbalk) kun je scrollen. Een scrupel is een oud medicinaal gewicht van een derde drachme verdeeld in 20 grein. Krijg de scrubtyfus!

6. Ander woord: rickettsiose of vlektyfus. Gaandeweg werd het droog. De detective droeg een gabardine regenjas. Running gags gaan vaak de wereld rond. Gaines zijn elastische buikkorsetten. De galapagosschildpad vind je op de Galapagoseilanden [GB, VD consequent: galá-]. Hij sloeg meerdere gaffes. Ganneven of gannefen? De gammaglobulineproductie stokte. Een garimpeiro is een goudzoeker. De garoe wordt als blaartrekkend middel gebruikt. De gas- en lichtrekening viel tegen. Hoe werkt gaschromatografie? De gasgeiser is een gasgestookt apparaat. De zevenkamper, soms ook tienkamper, poneerde dat hij een soort x-kamper was. Het drong poco a poco tot hen door. Deze vent is nuchter, down-to-earth. Hoe zit de tweefasestructuur in elkaar? We eten sperziebonen. Bij een sisyfusarbeid (genoemd naar koning Sisyphus) zou een slivovitsje er wel in gaan. Vind je slinger-om-de-trap, spekvet met stroop, ook zo lekker?

7. Dat huis is sleutelklaar, sleutel-op-de-deur. Sesquipedalia verba zijn ellenlange woorden. Deze jas heeft een sergen voering. Een serac is een ijskegel, het sereh citroengras en seresta een kalmeringsmiddel. Een settler heeft zich gesetteld, een settlement is een rescontre. Serows zijn Japanse gemzen, sero's Maleise staketsels in V-vorm. Hoeveel sepots waren er deze week al? De door sekte-ijver gedrevene – het was buiig weer – handelde semi-illegaal. Hij heeft zijn séjour verlengd. De Sejm is het Poolse parlement. Seiches zijn periodieke niveauveranderingen (zoals in het Meer van Genève). Seersucker is een soort crêpe. Vertoon je severiteit, dan ben je sévère. Door een sextant kijk je, de Sextant zie je. Fijnkorrelige kaviaar uit de Kaspische Zee: sevroega (beloega's: witte dolfijnen). SARS: severe acute respiratory syndrome. Ze had een goed sexcuus. Wanneer uiten seven-year itches zich?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten