zondag 17 maart 2013

0063 Dictee woensdag 20 maart 2013 (3): Dictee Deventer √


Woensdag 20 maart 2013 (3): Dictee Deventer

1. Op vrijdag 15 maart was het 13e Groot Deventer Dictee. Het moeilijkste van Nederland en daarmee veruit toonaangevend. Ik beschouw het maar als het officieuze open dicteekampioenschap van Nederland ... Op dezelfde avond was er een dictee in Papendrecht en omgeving, waar ik vorig jaar won (u weet nog wel: ze hadden een oud dictee genomen …). Maar de keuze was niet moeilijk: ik ging naar Deventer, daar hoor je te zijn! En als er dan na een aantal mindere dictees weer eens een succesje is, is dat een enorme opsteker!

2. De raadszaal van Deventer was weer goed gevuld met 80 deelnemers, de helft ongeveer uit Deventer en de andere helft 'specialisten' (= van buiten Deventer). Burgemeester Heidema had zich als voorlezer ziek, verkouden, snotterig en niet bij stem afgemeld, dat was even paniek. Maar er werd een vervanger gevonden die het gezien de omstandigheden prima deed! Edward Vanhove had een buitengewoon moeilijke tekst opgesteld met voor de specialisten 90 invulplaatsen. Zie voor de tekst www.deventerdictee.nl [2020; bestaat niet meer]. Een enorme instinker was 'opzomeren' met één o, terwijl vrijwel iedereen 'opzoomeren' had, maar dat betekent iets anders. Verder is geen discussie mogelijk over 'gaargesmoord' of gaar gesmoord', dat staat gewoon in GB.

3. Er was weer een groot contingent Vlamingen (ruim meer dan 10). Ik weet dat ik daarvan niet kan winnen, maar het resultaat was veelbelovend. Joost Verheyen won met 7 fouten, Robert Joosen had er 9 en ik (Rein) had er 16. Als je dan weet dat na mij weer een Vlaamse kwam met ca. 23 fouten en daarna een contingent Vlamingen en Hollanders met rond de 30 fouten, voelde dat heel aangenaam! Doe ik eigenlijk nooit, maar nu gingen de gebalde vuisten (heel) even omhoog. Daar doe je het toch allemaal voor, en dan is al die studie niet voor niets, en doe je het werk niet tevergeefs.

4. Ik had hoogstens richting 10 fouten kunnen komen; vermijdbaar waren: corpo di bacco (bijna goed), Schinderhannes (S! - de persoon!), kokenage (mijn c's waren niet logisch), Rats boem (geen streepje), bruschetta (Italiaanse uitspraak: ch = k, geen que dus!), tables d'hôte (geen s erachter - 2020 ook: table d'hôtes!) en logan (moest een streepje achter: loganbes en er kwam nog een andere bes na …). Ik besluit met een paar moeilijke (hoezo?) woorden, die ik wel goed had: scurriele, quinquennia, galluppolls, D66-heid (heid: samenstelling, geen afleiding), Salpêtrière, stoomheiblok van Morrison, frankipalen, frischten (ww. frischen), ruim bemeten, Cobra-vernissage, weinigzeggende, patati patata, bijna-patsituatie, piggelmeesyndroom en Max Havelaarkoffie. Gelukkig heb ik daar in de uitslag niemand mee benadeeld, maar men had 3 fouten laten zitten: bersekerwoede (werd uitgesproken met 'see', moet berserkerwoede zijn, geen idee van de juiste uitspraak), gehopt (had met een b gemoeten) en dus gaar gesmoord (had aaneen gemoeten).

5. Geweldige happening!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten