dinsdag 25 juni 2019

1688 Dictee dinsdag 25 juni 2019 (1) dictee Oefendictee juni 2019 (1) √

Dictee - dictees [1688]

Oefendictee juni 2019 (1)

1. Tijdens de wintermercato waren er weinig transfers. Galimatias is coq-à-l'âne, toch? Mevrouw Van der Horst had iets aan een follikel van De Graaff. Hij is een vox clamantis in deserto (een roepende in de woestijn, iemand van wie de woorden in de wind geslagen worden), mv.: voces clamantes in deserto. VD overtuigt niet erg met de uitspraak van 'dengue'. Ik kies altijd voor de homeopathische variant. Halloumi is kaas à la feta. En hazenpeper zonder haas is als een eitje zonder zout. Spreekwoord (schertsend): een vrijer zonder baard is mij geen cent waard, een kusje zonder baard, een eitje zonder zout, een zoentje zonder baard is (als) een eitje zonder zout, gezegd tegen een man zonder baard. De hell's angels zijn lid van een chapter van de Hells Angels. Heerlijk, die hoogtezonnenstraling! Pas ingesteld: de ADA (Autoriteit dicteeaangelegenheden). In geval van ijs moet je de autoruiten gewoon krabben.

2. Als je een i met nadrukteken wilt zoals in 'díé', zoek dan gewoon bij het googelen naar 'i met nadrukteken', dan kom je die í vast wel tegen, dan gewoon 'knippen en plakken' naar je document! Bij VD heb je geroerbakt, bij GB kun je ook roergebakken hebben ... Ze zoeken een nieuwe Cruijff, maar zo'n tweede Cruijff zal niet makkelijk gevonden worden. Wel een Johan Cruijfflookalike natuurlijk. Trouwens: de Johan Cruijff ArenA is naar hem genoemd! Elke goliath heeft zijn david: denk maar aan de david-en-goliathverhalen. Hij is kampioen MMA, mixed martial arts. De Oekraïense Oekraïner had iets met die Oekraïense. Let wel goed op met bepaalde speciale regels: 'financieel', maar wel 'Oekraïens' en 'beëindigd'. De DEA is de Drug Enforcement Administration (Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie).

3. Een calicokat wordt bij voorkeur van calicot gemaakt. De ene keer zoekt ze naar sexcuses, de andere keer is ze in voor sekscapades. Quatten [VD alleen dat] is [GB ook:] quatten, met een quad rijden en squatten = squats maken bij de fitness. Wilt u voor ons drie caffè corretto's inschenken? Met een ribbeldij kun je best een ribbroek dragen ... Va-et-vient is heen-en-weergeloop. Speel jij vaak
drum-'n-bass [zekere popmuziek, ook wel: jungle]? Sukade is de gekonfijte, onrijpe schil van de cederappel en cedraat is sukade. Naast zijn bord lag een serviette (servet). Curieus lijstje (*iette) in VD: 1) ariëtte [aa-rie-jèh-tuh – kleine aria], 2) assiette [ah-sjèh-t(uh) – bord, voorgerecht], 3) gloriëtte [gloo-rie-jèh-tuh – prieeltje, tuinhuis], 4) orecchiette [oo-rèh-kjèh-tuh – oortjespasta], 5) oubliëtte [oe-blie-jèh-tuh – onderaardse kerker, vergeetput], 6) paupiëtte [poo-pie-jèh-tuh – gevuld rolletje vlees/vis, zoals een blinde vink] en 7) serviette [servet, sèhr-vie-jèh-t(uh)]. Echt geen trema op dat laatste, VD? 2020: Kennelijk nog Frans.


4. Is er een verband tussen myiasis [parasieten] en stegomyia [gelekoortsverwekker]? Ja; de lettervolgorde! Het Tifinagh is een symbolentaal voor Tamazight. Boompje verwisselen is een vorm van stuivertje-wisselen: wie tussen de bomen staat, is de lummel. Een
AR-bril is een augmentedrealitybril [met toegevoegde realiteit]. Ik zal dat nog als postpostscriptum [PPS] toevoegen! Ik heb vandaag veel gewilft [what was I looking for?] en gewinozd [waar was ik naar op zoek?]! Wat is het verschil tussen een Herculeus labor (herculesarbeid, reuzenwerk) en een Sisyphi saxum versare (een sisyfusarbeid verrichten)?. Dat is er in feite niet! Hier zijn wat orakels: Delfts orakel (Hugo de Groot), pythisch orakel en orakel van Delphi. Let op: wel Pythische Spelen (en Isthmische Spelen). Een pomme d'amour is een appel op een stokje. Pommes allumettes (mv.) zijn heel fijn, pommes dauphine = pommes duchesse [beide mv.] = hertoginnenaardappelen, de pommes frites ken je [friet, patat] en de pommes parisiennes (mv.) zijn gebakken krielaardappelen.


5. Op 17-06-2019 weer een nieuwe update van de oVD geconstateerd: nu 385.265 lemma's (was 385.001). Het LEI is het Landbouweconomisch Instituut en het NEI is het Nederlands Economisch Instituut. De sprookjes van duizend-en-een nacht [in cijfers: 1001 nacht – met o.a. het fabeldier Rok] worden officieel meestal aangeduid met de Duizend-en-een-nacht. Een 3, 4 en 5-steek is een touw met drie ringen dat de vijfsteek uitbeeldt. Een absidiool is een kleine apsis. Een fdc is een first day cover (eerstedagenveloppe) en een FDC is een fleur de coin (ongebruikte munt). Een bankbiljet kan 'kassenfris' (Dts., niet in wdb.) zijn. Op zijn werk is hij een burosaurus, in zijn vrije tijd voetbalosaurus. Van GB mag bij requisitoir ook rekwisitoor.

6. I.s.n. is in statu nascendi, in wording. Let op: blurren is (digitaal) beeld uitwissen of vervagen om personen onherkenbaar te maken, smirten [smoke + flirten!] is flirten terwijl je met iemand staat te roken voor een gebouw waarin roken verboden is, bv. een café. De violisten hielden een bachiaans bacchanaal. Waarnemend is wd. of wnd. Karaat is k., kar., krt of kt – een karater is bij diamantwerkers een diamant van 1 karaat (200 mg). Zij kennen ook het kwartje = een grein [geslepen] van 50 mg. Een punt is een honderdste karaat (2 mg). Van een roosje gaan er 20, 30 of 40 in een karaat. Beroemde exemplaren zijn de Ster van het Zuiden en de grote ster van Afrika. Bore [boo-ruh] is het oplopen van de vloed als getijgolf in nauwe riviermonden. Met Botox (botulinetoxine) kun je botoxlippen creëren, botoxen. Maar maak die liefst niet schoon met botol tjebok [èh]! Tonijnen zijn buní's. Met papillotten kun je gerechten en papillote bereiden. Boeën is boe roepen door een boeroeper.

7. VD met *disk: disk, flexidisk, floppydisk [diskette], harddisk [harde schijf], laserdisk [ld], swingdisk [plank met halve bol voor evenwicht], videodisk en MO-disk [magneto-optisch]. GB ook nog: minidisk [+minidisc!] en zipdisk. (VD) Met disk* o.a. diskjockey (dj) en diskwalificatie. GB: niks extra's. VD met *disc: compact disc, disc. = disconto en minidisc (md – VD niet: minidisk!). GB ook nog: dualdisc en blu-raydisc. VD met disc*: vele treffers met o.a. discfilm en discman en discr. verz. = discretie verzekerd. GB: niet gedaan, veel en incompleet. Dis châteauneuf-du-pape is zeker geen chateau migraine. Coumarine is cumarine of cumarien en komt voor in tonkabonen. Cruijff kreeg de bal op zijn stropdas gelegd. Wat zegt 'cryptezaal' over de woorden 'crypt' en 'crypte'? In Indië schelden ze je uit met 'monjet' (aap).

8. Mansen, manste, gemanst. Glanzen, glansde, geglansd. Plenzen, plensde, geplensd. Bemensen, bemenste, bemenst. Flensen (het doen of walvis aan stukken snijden), flenste, geflenst. Flenzen [(lading) neersmijten], flensde, geflensd. Met big*: bigbag (grote zak voor puin), bigband(muziek), big bang, bigbangtheorie (oerknal), big bazooka (drastische maatregel), Big Ben, big boss, big brother, bigbrothermaatschappij, B... B... is watching you (roman 1984, George Orwell), big business, big data, big deal (tw., znw.), big five (in Afrika: leeuwen, olifanten, luipaarden, buffels en neushoorns), bigfoot (yeti), Big Five (Grote Vijf), Big Four (Grote Vier) en Big Three (Grote Drie), big government (veel taken overheid), BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), big shopper (grote boodschappentas), bigshot (kopstuk), big smile (grote grijns), big spender (geeft veel geld uit) en BIH (op motorrijtuigen Bosnië en Herzegovina).

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten