woensdag 12 juni 2019

1657 Dictee woensdag 12 juni 2019 (10) dictee Oefendictee De muzikante √

Dictee - dictees [1657]

Dictee De muzikante (column) 

De muzikante (een oefendictee, auteur: Rein Leentfaar) 

1. Komaf (Burkina Faso) 
In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, had zij heel wat instrumenten bespeeld, zoals de bratsch [driesnarige altviool], de caixa [Braziliaanse snaredrum], de c-klarinet, de cornet-à-pistons [piston, koperen blaasinstrument] en de guiro [klein slaginstrument]. Wegens een hoogoplopende ruzie met de BuZa-maffia [Ministerie van Buitenlandse Zaken] aldaar moest ze als refugiee (expatriate = vluchteling, dp = displaced person, m.: refugié) de wijk nemen naar Europa. Ze belandde als stowaway (verstekeling; 'passevolant(e)' dekt die lading niet – iemand die het getal vol moet maken, maar geen deel uitmaakt van de troep) bij de cabotage [kustvaart]. 

2. Op doorreis (Gibraltar, Frankrijk en België)
Via Gibraltar en het land van el caballero de la triste figura (de ridder van de droevige figuur, u weet wel: Don Quichot, schrijver Miguel (de) Cervantes, [knecht] Sancho Panza, [paard] Rocinante en [geliefde] Dulcinea) kwam ze in Occitanië, waar de Provence deel van uitmaakt. Ze dacht: was ik ook maar een dulcinea [beminde], reed ik ook maar op een rossinant [paard] en werd ik maar verleid door een donjuan (vrouwenverleider, casanova) van een donquichot [ijvert blindelings voor hersenschimmige idealen] in al zijn bizarrerieën [zonderling gedrag]. Frankrijk wordt verpersoonlijkt door Marianne en via via kwam ze ten slotte terecht in de Lage Landen. Aldaar terechtgekomen, werd ze gechoqueerd (geshockeerd) door le paysan du Danube [een ruwe kerel die ongegeneerd de waarheid zegt]. 

3. In Nederland 
Uiteindelijk geraakte ze als asielzoekster in een azc [asielzoekerscentrum] in Beneden-Leeuwen, alwaar de inburgering als nieuwkomer onder de wet Wi (Wet inburgering) kon beginnen: ze zou met haar cultuurcoach voor het inburgeringscertificaat gaan knokken. Een echt struikelblok vormde het vak KNS (Kennis van de Nederlandse Samenleving). Maar enfin en afijn, ook dat lukte. Haar muzikaleloopbaanplanning heeft ze daaraanvolgend [afko: dav.] weer opgevat. Haar verblijfplaats was geen vroegere wüstung [vaag zichtbaar overblijfsel van een vroeger middeleeuws dorp] en ook geen doesoen [Indië: desa, dorp], maar er waren wel hafa's [harmonie en fanfare], hafabra's [harmonie, fanfare en brassband] en een heuse bigbandgroep, waarvan de chef-dirigent in een symfonieorkest speelde. 

4. De sollicitatie 
Hij was zeg maar haar eigen cheerleader [arrangeert het gejuich van het publiek] die haar encourageerde [aanmoedigen] om te twilliciteren [solliciteren via Twitter] naar 'het betere werk'. Maar ze koos toch voor iets oudmodisch [ouderwets]: niet de fonopost [opgenomen gesproken brief], maar de epistolaire [als brief] kassavie [brief, ook: kesavie, kassaaf]. Het RFO, Radio Filharmonisch Orkest was veel te hooggegrepen voor haar. Haar aide-mémoire [kort diplomatiek briefje] zou met r.f.s.v.p. (réponse favorabel s’il vous plaît – Nederlands: v.g.a., verzoeke gunstig antwoord) bovenaan veel weg hebben van een supplicatie [smeekbede, verzoekschrift] of kyrie eleison [gezongen of gesproken smeekbede]. Bij de filharmonie houden ze van een rechttoe rechtaan antwoord, dus niet van répondre en Normand [een ontwijkend antwoord geven]. Het werd dus niet een soort jawoord voor een verbintenis van haar met het filharmonisch orkest, en le mot de Cambronne [vloek, krachtterm] kon zij niet supprimeren [onderdrukken] toen zij de missive [officieel schrijven] las. 

5. Eind goed, al goed 
Het was maar goed dat Tante Pos geen postillon d'amour [overbrenger liefdesbrief] en al geëclipseerd [verdwijnen] was, anders zou die weleens een urias- of bellerophonsbrief [brief met heel slecht nieuws voor de ontvanger] bezorgd kunnen hebben … De cold shoulder [afwijzing], de repulsie [weigering] – nog net geen refutatie [juridisch: afwijzing] – ontwrichtte haar verhoopte POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) volledig. Ook het RPhO (Rotterdams Philharmonisch Orkest), HZO [Het Zeeuws Orkest] en HBO [Het Brabants Orkest] boden haar geen so(e)laas [hielpen haar niet]. Maar eind goed, al goed: ze eindigde met een eersteviolistenbaan in de showbizzgroep van de plaatselijke café-uitbater van Tietjerksteradeel (of all places).

 

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten