donderdag 13 juni 2019

1665 Dictee donderdag 13 juni 2019 (6) dictee Oefendicteetje Breskens - oplossingen √

Dictee - dictees [1665]

Dit zijn de oplossingen van blogpost [1664]

Hieronder de antwoorden van de 15 meerkeuzevragen.

1 = c) langstlevendentestament. Een drie- of meerdelige samenstelling schrijven we aaneen: grotemensenwereld, kleinekinderenbedtijd, tenzij het eerste en laatste deel bij elkaar horen: een uitgebreide wereldkaart (de kaart is uitgebreid, niet de wereld). Ook met Engelse woorden: grandslamfinale, andere talen krijgen een koppelteken:
grand-prixtoernooi, shish-kebabtent.


2 = c) West-Zeeuws-Vlaanderen. Aardrijkskundige uitdrukkingen krijgen hoofdletters en ertussen komen koppeltekens: Brussel-Centrum,
Zuid-Oost-Vlaanderen (het zuiden van
Oost-Vlaanderen
), Zuidoost-Vlaanderen (het zuidoosten van Vlaanderen).


3 = b) wreedaard. Een bruut, iemand die wreed van aard is (wreed + aard).

4 = c) googelde. Je zoekt met de zoekmachine van Google (eigennaam), maar het werkwoord is googelen: ik googel, hij googelt, we hebben gegoogeld.

5 = a) tweeduizend zestien. Alles tot duizend aaneen, na duizend een spatie, miljoen en miljard los, etc. 1.234.563 = een miljoen tweehonderdvierendertigduizend vijfhonderddrieënzestig. Tot 12 mag bv. ook duizend en twaalf (los!) maar het is honderddrie of honderdendrie (aaneen)! 

6 = a) kant-en-klaarmaaltijd. De vaste uitdrukking kant-en-klaar betekent: gereed voor gebruik, volkomen af, voltooid. In de samenstelling blijven de koppeltekens behouden. Een klant-en-klare (bnw.) maaltijd zou overigens ook kunnen.

7 = c) louche. Een louche vent is onguur, verdacht. Louche heeft altijd een e aan het eind.

8 = b) cafeetjes. De regels voor meervoud en verkleinvorm verschillen. Het is café, maar cafés en cafeetje, net zoals bijv. taxi en taxi's, maar taxietje, oma's en omaatje.

9 = a) van der Burg. De regels in België zijn wat anders (schrijven zoals bij de burgerlijke stand daar, zoals mevrouw S. Van (!) Hecke), maar in NL schrijven wij Paula van der Burg, mevrouw Van der Burg en mevrouw Janssens-van der Burg.

10 = a) edelweiss. De naam van deze plant komt uit het Duits en wordt met ei en dubbele s [dubbel-s] geschreven.

11 = c) B en W. Het dagelijks bestuur van een gemeente wordt vaak – ook door Sluis! – als B&W geschreven, maar dat is fout. Volgens de woordenboeken is het college van burgemeester en wethouders (kleine letters!) het college van B en W (hoofdletters!).

12 = c) seksistisch. Sexy (bnw., sexyer en sexyst) schrijven we in het Nederlands met een x, net als sexappeal en safe sex. Verder is het (bijna) overal 'seks(e)' met ks.

13 = b) solo-optreden. De o's in solo-optreden zijn botsende klinkers, daarom komt er een koppelteken. Anders zou je het als 'soo-loop-treden' kunnen uitspreken. Dit geldt voor samenstellingen, in afleidingen of woorden die één geheel vormen, komt er een trema: coöperatie, gecoöpteerd.

14 = a) sowieso. Dit woord komt uit het Duits en betekent: toch al, in elk geval.

15 = a) überslim. Het voorvoegsel 'über' komt uit het Duits en geeft een versterking (heel erg) van het grondwoord (hier: slim) aan. Het voorvoegsel wordt aan het daaropvolgende woord vast geschreven.
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten