woensdag 4 april 2018

1297 Dictee woensdag 04 apr 2018 (1): dictee Wieringermeerdictee 2018 √

Dictee - dictees [1297]

Wieringermeerdictee 2018

Het einde van de wereld (auteur: Wouter van Wingerden)

De blauwe uitdrukkingen zijn eigennamen; die zouden alleen bij ex aequo's een rol gespeeld hebben.

1. Wie vermoedt dat dit dictee verhaalt over een dreigende apocalyps, ontketend door grote kleine jongetjes als president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un, zij gewaarschuwd: ik stel jullie faliekant teleur.

2. Ik neem jullie daarentegen mee op een virtuele ontdekkingsreis over de wijde wereldzeeën, vele malen weidser dan het IJsselmeer of de Waddenzee, naar verafgelegen eilanden waar overnachtingsaccommodaties zeldzaam zijn.

3. We schepen in Den Oever in en manoeuvreren met ons vaartuig tussen ferry’s door via Het [GB, VD: het] Kanaal naar het Panamakanaal op zoek naar onze eerste bestemming: het mythische Paaseiland met zijn honderden standbeelden.

4. Daar kwam op eerste paasdag 1722 als eerste westerling Jacob Roggeveen aan land, waarna vele etnografen en missionarissen onwetend epidemieën verspreidden die bijna tot de uitroeiing van de bevolking leidden.

5. Vervolgens ronden we Kaap Hoorn op weg naar Tristan da Cunha, een eiland dat steil oprijst uit de Atlantische Oceaan en nog geïsoleerder ligt dan Sint-Helena, waar Napoleon bivakkeerde en waar verrassend veel Jehova's getuigen wonen.

6. Na zo'n turbocruise blijkt de Kop [VD: kop] van Noord-Holland bepaald het einde van de wereld niet; tussen het mariene geweld van Den Helder, de Stevinsluizen en de Westfriese Omringdijk (!) overheerst, als de zeeziekte is weggeëbd, het gevoel van thuiskomen.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten