zaterdag 14 april 2018

Dictee zondag 15 apr 2018 (1): dictee Groot Roparun Dictee 2018 [1305]

Dictee - dictees [1305]

Groot Roparun Dictee 2018

Bredaas [Breda's] theater (auteur: Otto Knitel)

1. Welkom in dit taaltheater. Heden geen matinee, maar een soiree voor spelling(s)virtuozen in dit antiquarische complex, waar u langs
art-decoarcades, geglazuurde balustrades en gepolijste lambriseringen naar boven schreed.


2. Authentieke tierelantijnen [tierlantijnen] op de galerijen rijgen zich soeverein aaneen. Reikhalzend werd bijwijlen uw blik door de hexagonale vide naar de polychrome glas-in-loodkoepel met zijn exorbitante eclectische stijldetails geleid.

3. Vanaf 1921 was dit de theatrale mise-en-scène voor stomme
zwart-witfilms en geënsceneerd vaudeville- en variététheater, waar gesofisticeerde protegés [protegees] van de regisseur Hollywoodsterren wilden na-apen.


4. Uitgedost in sjamberloeks hadden amateurs uit onze contreien schmierend grootse carrièrefantasieën, waardoor ze de clous misten en de souffleur van de coulissen vertwijfeld moest verijdelen dat de geafficheerde komedie in een dramatische climax beëindigd werd.

5. Met slapsticks in slow motion, begeleid door een staccato bespeelde piano, debuteerde ook Chaplin in deze bioscoop. Pas lang daarna verschenen vermaledijde blockbusters waarin gelauwerde acteurs van beiderlei kunne de trukendoos wijd opentrokken.

6. In de enigszins gênante spaghettiwesterns volgde, na een galopperende queeste en salamitactieken van de heroïsche sheriff, vaak een knallende apotheose vol gelynchte criminele cowboys.

7. Na al dat bombastische geweld is de bescheiden opwinding, die de hedendaagse boekwinkel u serveert, een levenselixer [-elixir] van glutenvrije latte macchiato's. Of kiest u voor een heilzame taugésalade met huisgemaakte paprikaketchup?

8. Gelukkig kunt u hier ook ruimschoots geestelijk gevoed worden met fictie of non-fictie, zoals over causale linguïstiek, de detaboeïsering van fetisjisme, decadente dicteewedstrijden, vileine treiterijen door narcistische presidenten et cetera.
Grietje helpt u graag verder!

Ex-aequozin
Als een echte coccejaan [aanhanger Coccejus = Koch, uitspraak:
kohk-see-jaan, maar volgens mij werd kohk-sie-jaan voorgelezen; daarbij  hoort koksiaan = volgeling Hendrik de Cock]
met colgateglimlach cuede (ww. cueën = regisseren - als barbecueën, dus niet: queuede [gequeued!]) Rutte,

somtijds coërcerend [dwang uitoefenend] dan weer coachend,
zijn co-existerend [naast elkaar bestaand] coalitiekabinet
naar een non-conform en contemporainer
coccidiosisbeleid [kok-sie] [hoenderziekte met 'kokken', cocci - kk] met oöcytenpreventie [tussenstadium eitjes].