donderdag 19 april 2018

1307 Dictee donderdag 19 apr 2018 (1): dictee Groot Oudewaters Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1307]

Groot Oudewaters Dictee 2018

Oudewater: geen stad van luieriken en luiwammesen (auteurs: Koos Splinter en Franka Melis)

1. Wie op een stille maandagochtend de Markt Oostzijde [officieel: Markt-Oostzijde], het epicentrum van Oudewater, betreedt, vermoedt niet dat zich achter de pittoreske zeventiende-eeuwse façades een bloeiend gemeenschapsleven afspeelt waarbij inwoners van alle gezindten zich fervent [= vurig] inzetten voor sportverenigingen zoals de jeu-de-boulesclub en diverse biljartverenigingen, waar men virtuoos caramboles op het groene laken legt onder het genot van een ouderwets pikketanissie.

2. Ook moderner tijdverdrijf is razend populair, binnen zijn bankhangers, gekleed in een fluorescerende onesie uit een
haute-couturecollectie aan het wordfeuden op hun smartphone en buiten beoefenen notoire natuurliefhebbers nordic walking, waar de ommelanden van Oudewater zich bij uitstek voor lenen door het Floris V-pad [LAW] met zijn graskades en tiendwegen [vroeger: tiend(e) = 10% van de opbrengst van gepacht land].


3. Naast de wekelijkse vrijetijdsbesteding wordt een scala aan jaarevenementen georganiseerd: in de winter snorren de aggregaten om de 230V-koelinstallatie van de ijsbaan aan de praat te houden, in het voorjaar wordt er gestrest gepeddeld tijdens de drakenbootraces [eigennaam evenement: Drakenbootfestival] en 's zomers frequenteert men het Heksenfestijn [eigennaam] of Pracht aan de Gracht [eigennaam], een culturele en culinaire streekproeverij waar alle etablissementen zich presenteren met exquise gerechtjes en goedgevulde rodewijnglazen.

4. Wie echter denkt dat alles pais en vree [vaste uitdrukking, anders ook: peis] is, komt enigszins bedrogen uit: Oudewater staat helaas ook wijd en zijd bekend om overmatig alcohol- en drugsgebruik. Menig inwoner schrok zich het apelazarus toen hij ge-sms't werd met de mededeling dat zijn nummer voorkwam in het contactenoverzicht van een louche patjepeeër die de fine fleur voorzag van 4-fluoramfetamine [ook: 4-FA of 4-FMP] en crystal meth.

5. Er wordt saamhorig feestgevierd maar ook opgeruimd; na een weekend van bacchanalen worden de plastic bierglazen uit de bosschages geplukt en de straten weer schoongeveegd, tot de leeuweriken met een kakofonie aan gekwetter de maandagochtend aankondigen en alles weer van voren af aan begint.

 
 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten