donderdag 5 april 2018

Dictee donderdag 05 apr 2018 (1): dictee Dictee RSG Wolfsbos Hoogeveen 2018 [1298]

Dictee - dictees [1298]

Dictee RSG Wolfsbos (locatie Groene Driehoek, Hoogeveen)

Massaal aan de selfie (auteur: Barbara Stallmann)

1. Het produceren van een selfie is een modieuze liefhebberij, waarbij de maker – niet gespeend van enig narcisme - zekere evocatieve poses geenszins schuwt.

2. Essentieel is dat de createur niet lijdt aan gevoelens van inferioriteit, zodat de selfie nimmer contrecoeur zal worden vervaardigd.

3. Had het toonbeeld van esthetiek, Mona Lisa, zittend op een loggia, haar delicate glimlach ook kunnen vastleggen met een selfiestick, of kon alleen de ware professional en artiest pur sang Da Vinci deze beroemde gelaatsexpressie vangen op het canvas?

4. En zouden de Azteken – de dragers van een militaristische
Meso-Amerikaanse beschaving – toentertijd ook hun duckfaces voor de infiniteit hebben willen bewaren, staande voor hun cyclopische tempels?


5. Door de nieuwste exuberante technologische innovaties op smartphones en cameraatjes kan elke dilettant zich een fotografisch genie wanen, in staat tot het epateren van vriend en vijand, vooral als het fotograferen gebeurt met een winterkoninkje of spreeuwtje in het decor.

6. Of ook Narcissus, de jager uit de Griekse mythologie die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld, in wezen een selfiemaker avant la lettre was, zal voor altijd een enigma blijven.