maandag 5 maart 2018

Dictee maandag 05 maart 2018 (1): dictee Oefendictee maart 2018 (1) [1279]

Oefendictee maart 2018 (1)

1. Een drinkebroer hoeft niet per se een dronkenlap te zijn. Ik zou er een lief ding voor over hebben, als ik aan het eind van de maand meer geld zou overhebben. Leg eens uit, waarom je 'oud-Chinees porselein' niet aaneenschrijft ... [Leidraad, regel 6M]. Dat wist je: GHB is gammahydroxyboterzuur (ook: gammahydroxybutyraat). GBH daarentegen is hetzelfde, overigens een verkrachtings- of rapedrug. Een mondegreen [ie] is een mama appelsap [steevast verkeerd verstane passage uit een liedje]. Een collega-school is een zusterschool. Ik ben eruit: je schrijft het los. We hebben alleen nog potloden 3B, 7H en 5HB. H5N1 is het vogelgriepvirus met hemagglutinine type 5 in de eiwitmantel en neuraminidase type 1 op het virusoppervlak, dat onder bepaalde omstandigheden ook besmettelijk is voor de mens. De Gallische haan is het zinnebeeld van de Franse Republiek.

2. Een andere naam voor Heintje Pik is haantjepik. Wat doet een grimeur-posticheur? Een Engelse wet van 1679 garandeert het habeas corpus. Een habibi is een dushi. Bij haftung moet ik altijd aan een GmbH denken. Schotse haggis, dat vind ik gewoon viesterij. Heb jij gourde-effecten (HTG)? De Maori zijn goed in haka's. Die gabbers gaan elk weekend 'hakkûh'. Ze had de boel maar halfhalf gedaan. Een poester of halfom is koffie met cognac (pousse-café). Halfrijm is assonantie of acconsonantie. Onze-Lieve-Vrouwhalfoogst is een andere naam voor Maria-Tenhemelopneming. Een aide de fourneau is een halfwas kok. Dat bekt niet: ze spreken daar Hagois. Voor hoerensjans (hoerenchance) heb je geen nymphe du pavé nodig. Haloform heeft als formule CHX3. Ze droeg een mooie karkant.

3. Een klaaf is een zeker halshout voor vee. Halverhoogte is te halver hoogte. In een hamam gebruik je een hamamdoek (pestemal, fouta). Weer wat geleerd: een maleo is een hamerhoen en een opus mallei een stippelgravure. Een hamsa is een handje van Fatima, beschermend amulet, vaak in de vorm van een hand, genoemd naar Fatima, de jongste dochter van Mohammed. Er zijn handen te kort (maar niet volgens VD, zei hij raadselachtig). Het boek over zijn faits et gestes in de e-business is hors (de) commerce. In BE is een handelaarsplaat een Z-plaat, in NL groen. Hij handelde [èh] dat probleem met veel tact. Het staat immers in de Handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (en niet in de Handelingen der Apostelen). Een ferman (firman) was een handelspas in het Ottomaanse Rijk.

4. Zei de NS echt: beste (handels)reiziger, gij zijt een
commis-voyageur? Zoek maar eens op, hoe VD hbs A [GB] schrijft. Hij bezat kimmel handjes, vijftien, oldtimers. Hij had een heel complicekorps. Bij het (carpale)tunnelsyndroom moet je denken aan de handwortel, de carpus [mv. carpi, carpussen]. Een hanif is bij de moslims een monotheïst. Ondanks zijn hannesen komt Hannes mettertijd in het wammes. Hij zat in zijn hansop in de hansom [èh, uh]. 'Schrijfout' is een haplografie, 'monnikken' een dittografie. Zonde van het eten, dat hap-slik-weg. Bij een happy clappy bijeenkomst zal toch wel geen happy slapping voorkomen? Welke rol speelt de hara bij de zenmeditatie? Geen hard feelings is sans rancune, no hard feelings, even goede vrienden. Een hardoen is een hagedis uit de agamenfamilie. Een HWN'er is een hardwerkende Nederlander. De harmonia praestabilita is een grondbegrip bij Leibniz. Wat hield de Akte van Harmonie in? Ze droeg een evaatje. De eenheid hartree heeft als symbool Eh. Een harzer is een kanarie. In zijn houtje-touwtjejas hieuw hij met één houw de gelede hauw in tweeën. Utrecht is een havenloze stad!


5. De golfbal kwam in een hazard [èh, uh] terecht. Haze [heez] is een zeer kruidige wietsoort met een hoog THC-gehalte [tetrahydrocannabinol: de psychoactieve stof in marihuana]. Het
hb-kind tekende met een HB-potlood. Hij gebruikt veel: hij is een heavy user. Tahoe is tofoe, een vleesvervanger, toch? Zo'n VR-film (virtualrealityfilm) vind ik nou bere-interessant. In SR zouden hebi's [hih-bie] een magische achtergrond hebben. Ter overdenking: 'God der goden' is een hebraïsme. Bij de operatie lag de hele agrafenverzameling gereed. De heckler verstoorde het debat voortdurend met vragen over de acceptatie van het heckrund. Eén mb (mbar) is hetzelfde als één hectopascal (hPa oftewel 100 pascal – 100 Pa). En verder rekenend is 1 kPa (kilopascal) dus 1000 millibar = 1 bar (is de normale buitenluchtdruk) = ongeveer 75 cm kwikdruk (Hg-druk) = 750 mm kwikdruk. Conclusie: 1 mbar = 0,75 = ¾ mm kwikdruk. Ik heb daarbij de Dikke Van Dale niet op fouten kunnen betrappen.


6. Ik ben je heel niet vergeten. Hoe zou een heelgoedhollander in het Hedenlands heten? Met een heely (sportschoen met een wieltje in de hak) kun je rolschaatsen. Let wel op: een wheelie maak je met een motor! Een heemschutter is lid van de Bond Heemschut. De
Drie-eenheid staat voor God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. In de filosofie is de herrenmoral de heersersmoraal (ook: herenmoraal). De heiho's, dat waren jappen. Van de heiliggeest trekken was een voorloper van van Drees trekken. Eigenlijk nooit wat van gemerkt: dat heitres Franzosenvolk [Nederlands: het vrolijke fransozenvolk ...]. Cladomanie is heksenbezem. Helcoses zijn verzweringen. Hoe vond je die tenore drammatico? Een [cijfers]
9-to-5-job is een [letters] nine-to-fivejob. Moet je 'help' roepen bij het Hellp-syndroom? En heeft dat een hellmanngetal? Een helmbasilisk is een jezushagedis. Bij een helmmycena moet ik altijd aan de duivel denken. Een helperwhitey wordt niet altijd gewaardeerd. Dat veeg ik aan mijn hemdsslippen af! Hoeneer komt die tante?


7. Wie zitten er in de Olympische hemel? De Griekse goden! Ik ben dit jaar jarig op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart. Wat geeft de
hemline-indicator weer? De hepivakantie begint: ik voel me heppiedepeppie. Een herculeswerk wordt ook wel Herculeus labor genoemd. Over heroïen leert VD me: heroïne is diacetylmorfine, heroïne roken is chinezen en heroïne spuiten is shotten. Het Nederlandse cabaret leefde herop (!). De uitspraak bij 'daim' is 'dèhñ'. Geef mij maar Hervese kaas uit het Land van Herve. De hervormingstijd was de tijd van de Hervorming. Id of es is het onderbewuste. Bij dieren heet heupdysplasie HD. Een Hib (Haemophilus influenzae type b) is een bacterie die meningitis en luchtweginfecties kan veroorzaken. Een hdtv is een high-definition television (hogedefinitietelevisie – tv, teevee). De (Verheven) Porte is de regering van het Ottomaanse Rijk. Joepie, het staat erin: hoefijzerverkeer is het verkeer tussen Zeeuws-Vlaanderen en het overige Nederland via België.


8. Het product van vruchten raspen is rasp, een hoefsmidsvijl is een raps. Het gaat er daar hoeks en kabeljauws aan toe. Wat is het verschil tussen hoeveboter en hoevenolie? O.a. de tussen-n! Hbs'ers heten ook wel hogereburgers. Een h.o.h.-houtverbinding is hart-op-hart en
h.o.h.-gehakt is half-om-half. Een dictee zonder 'høken' is geen dictee. Het hokt duurt korter dan het holt. Zij barstten uit in een homerisch gelach. Die hommies lusten er wel pap van: hominy. De tweede regering van Napoleon wordt ook wel de Honderd Dagen genoemd. Zij heeft de Kunst met een hoofdletter tot Doel met een hoofdletter verheven. De titel van Prins Carnaval in Maastricht is Zijne Hooglustigheid. In de zestiende eeuw was daar de Zwarte Hoop. Hij gooide de verzouten soep in het verzoute boezemwater.