maandag 19 maart 2018

Dictee maandag 19 mrt 2018 (1): dictee Lionsclub Warmond Slot Teylingen 2018 [1289]

Dictee - dictees [1289]

Dictee Lionsclub Warmond Slot Teylingen 2018

(Geen titel, auteur: Max van der Zwaag)

1. Dictees zijn, ook in de Zuid-Hollandse Bollenstreek [specifiek díé, met hoofdletter dus], bedoeld om relaxed in plaats van gestrest jouw spelling op te vijzelen. Magnifiek dat een gemêleerd en flamboyant gezelschap zich hiervoor laat fêteren in cafés en accommodaties als deze, als een charitatief [ook caritatief, andere uitspraak] doel hiervan kan profiteren.

2. Heeft de Nederlandse taal parallellen met de bollencultuur? Onze taalregels lijken net zo rechttoe rechtaan als de tot op de millimeter nauwkeurig beplante rechte stroken met hyacinten op de bollenvelden. Maar zou je als een jan-van-gent boven het taallandschap zweven, dan lijkt het Nederlands een labyrint met een mêlee aan uitzonderingen, als rode tulpen in een begroeiing van trompetnarcissen. Dergelijke excepties kunnen je verstoren als blèrende, aartslelijke baby'tjes, voortgeduwd door omaatjes op een vredig ogende paasochtend in de Keukenhof [eigennaam].

3. Al heb je consciëntieus geoefend en is spelling je jarenlang gedoceerd, beklijven doet het nochtans moeilijk, door de antiaanbaklaag waar ons kortetermijngeheugen mee behept is.

4. En toch, zoals karrenvrachten Chinezen uit touringcars lyrisch worden van ons Bloemencorso [plaatselijk een eigennaam, daarbuiten met kleine letter], zo kan een dictee met een mozaïek aan buitenissige woorden, die als praalwagens passeren, euforie teweegbrengen bij menige taalvirtuoos of eendagspoëet. Anderen zullen onmiddellijk hun toevlucht zoeken tot de cafeïne van een cappuccino met bavaroisgebak of een kurkentrekker vragen om hun promillage op een troostrijk niveau te brengen.

5. Zelfs voor bollebozen en slimmeriken is een dictee geenszins te bagatelliseren, geen abc'tje, laat staan een een-tweetje, niet te verwarren met een tweetje [ie, Twitterbericht – ook t].

6. Mocht u straks gechoqueerd [ook: geshockeerd] en verbouwereerd zijn over een bepaald niet florissant, of zelfs vernacheld resultaat met gênante omissies, ga dan geen krokodillentranen plengen, penicilline halen, of de jury betichten van muggenziften, maar troost u met de gedachte dat uw deelname diepgewortelde, goede intenties naar boven heeft gebracht, zoals een bloem uit zijn bol gaat en uitkomt voor waar hij voor staat.