maandag 26 maart 2018

1294 Dictee maandag 26 mrt 2018 (1): dictee Oefendictee 492 (oud) √

Dictee - dictees [1294]

De herziening van 451-500 is vrijwel gereed: hier als willekeurig voorbeeld: nummer 492.

Oefendictee 492 (CDXCII) Nieuwe rommelzinnen (17)

1. Dit concourstje [oer – bij 'oers' je] [wedstrijd] is niet zo geslaagd. De conclavendeelnemers (uitgaand van conclaaf; uitgaand van conclave: conclavedeelnemers) aan het conclaafje [conclavetje] waren onder de indruk. Conferenceovereenkomsten zijn prijsafspraken. De confiscabele goederen zijn geconfisqueerd [in beslag genomen]. Confrèregenoten vormen een confrérie. Bedoel je Congo-Brazzaville of Congo-Kinshasa? De condoleancebrief is niet aangekomen. De concurrentiestrijd was hevig. Ochot, alweer zo'n querulant! De obese [aan ernstig overgewicht lijdend en dus niet meer aan obesofobie!] olijkerd leed overduidelijk aan obesitas. Dammers doen om en om een zet. De brokstukken lagen ommendom. In het non-paper [geen officiële status] werden nonouders [nu of nooit] en nonvlinders beschreven. Ninjutsu en jiujitsu zijn vechtsporten. Een nix(e) is een gevaarlijke, aanlokkelijke watergeest. De nixers vormen de generatie nix en zijn vaak niksisten. In de maand nivôse [sneeuwmaand Franse Republiek – laatste stuk december + grot deel januari] kun je wel een nivometer [sneeuwmeter] gebruiken. De Nijlmeter [put met peilschaal] werd voor taksdoeleinden [belasting] gebruikt. In de metaalkunde kennen ze zowel oud zilver als nieuwzilver [zekere legering].

2. De nifty fifty zijn karakteristiek voor de New Yorkse beurs; de
Nikkei-index is dat voor de beurs van Tokio. Is het niet-rokenbeleid nou geslaagd of niet? Eolithicum, paleolithicum, neolithicum en mesolithicum behoren allemaal tot de periodegroep die in zekere relatie staat met de steentijd ('lithos' is 'steen': denk aan litho en lithografie, steendruk). Gothic novels zijn griezelromans. Een gregoriaanse melodie werd in handschriften genoteerd met neumen [zekere tekens]. Een netizen is een citizen op internet (en de citizen's band is een aan zendamateurs toegewezen golflengte in de ether). Netsukes [nèht-skuhs] zijn Japanse gordelknopen. Met nepal wordt hasj uit Nepal bedoeld. NIK-tv is van het Nederlands-israëlitisch Kerkgenootschap. De naam 'neverippie' [condoom] komt van de merknaam 'Never Rip' (scheurt nooit). Neys zijn bamboefluiten zonder mondstuk. De niet-West-Vlamingen begrijpen dat vaak niet. Veel
niet-EMU-landen behoren tot de niet-gebonden landen. Een nightcap is een slaapmutsje voor het slapengaan.


3. De Groninger maren [enk.: maar!] zijn natuurlijke stroomgangen op het Groninger Hogeland. Het (de) nisine wordt gebruikt als antibioticum. Qua schrijfwijze zijn 'nirwana' en 'nipkowschijf' (niet de bekende prijs! – die is met N!) enigszins verwant. Een nymfomane nimf en een nimfijn hebben zekere parallellen. Een no-nonsenseaanpak is no-nonsense. 'No-claimkorting' is de volledige schrijfwijze van
'no-claim'. Er heerste zo'n soort noblesse-obligesentiment [adeldom verplicht]. Hij laat zich het best beschrijven als conservatief-liberaal. Alle consuls-generaal werden bijeengeroepen. Ik wil die groenteconsommé. Een constructiebankwerker werkt met
constructie-ijzer. Wat is het consigne(woord) [wachtwoord]? Consultanten raadplegen consultants. Bij gebruik van een console [scherm pc] zit je soms aan een consoletafel [meestal ronde tafel, gedragen door een zware stijl die met drie of vier consoles – vooruitspringend deel dat dient om iets te ondersteunen – op de grond rust]. Dit concourstje [oer – bij uitspraak oers: concoursje] is heel erg geslaagd Wat is de consumentenprijs van dit consumptie-ijs? Het consolsysteem [systeem van plaatsbepaling op zee en in de lucht d.m.v. radiopeiling] werkt met consolbakens.


4. Het controversedispuut duurde voort. De reconvalescente [herstellende zieke, convalescente] liep al weer buiten. De begrippen huren en verhuren zijn elkaars conversen [enk.: convers]. Convertibele [in- of omwisselbaar] convertibles [obligatie] kun je omwisselen. Die jantjes-contrarie zijn altijd in de contrarie [anders dan men verwachten zou]. Het contrefiletje [langwerpig stuk vlees met een vet randje gesneden uit de achterbil van het rund] was mals. Het ambtelijke controleapparaat had voortreffelijke controle-instrumenten. Een contaminatieresultaat zou kunnen zijn 'optelefoneren'. 'Zwarte sneeuw' (zien) is een voorbeeld van een contradictio in terminis [in de gebruikte woorden]. Een contra-expertise-expert moet wel erg kundig zijn. Hij heeft een contra-indicatie tegen antibiotica. Geef mij maar een cordon bleutje [schnitzel], beslist geen cornedbeef. Het Cornisch is een Keltische taal uit Cornwall. Waar komen Coronianen vandaan? Antwoord: Coronie, district SR] De coq au vin (!) is een gerecht met kip. Een coöperator zit in een coöperatie, een co-ouder in de opvoeding. Alle vrouwelijke correspondentes (alleen zij) waren voor de correspondentendag uitgenodigd.

5. Ook Cortesleden [parlement Spanje, Portugal] hebben een cortex [buitenste laag van enig orgaan]. Zelfs de coryfeeën moesten corveeën. Het cortison behoort tot de corticosteroïden [corticoïden – ontstekingsremmer], geproduceerd in de bijnierschors. De lokale couleur locale had een adembenemende uitstraling op de gehele locatie. De coteriegeest [besloten kliek] droop eraf. Hoe schrijf je 'coulombtje' [oh(n)] tegenwoordig? Daar is geen peil op te trekken. Het Witte Boekje richt zijn pijlen maar al te graag op de groene bijbel [het (Het) Groene Boekje, GB]. Daar zaten ze dan in het stiltecoupeetje [n/s]: hij met zijn coupe soleil [kapsel met plukjes geblondeerd haar] en zij met haar opvallende coupenaad [snit], bezig een coup [staatsgreep] te entameren [een begin maken met ...]. … Een quisling is genoemd naar een Noorse verrader. Je kunt noords (nordic) wandelen. Een wat is een nozzle? Antwoord: sproeier of sproeikop, spuitkop.

6. Niks, nada, niente: dat is drie keer niks. In de grotestadsomgeving heb je crèches, in het dorp alleen een crècheje. Bank beginnen? Kwestie van crediteren en debiteren, niet van discrediteren: de klanten in diskrediet brengen, dus. Smeer er maar een crèmepje op. Crémant [licht mousserende wijn] kun je drinken. Cretins zijn kropmensen [groot hoofd, onvolgroeid, etc.]. Ze had haar crochetje [haakwerk] op schoot. Kijk, een cruiseschip. Waar is je crossfiets? De croissanterie-eigenaar boerde [nou ja] goed. De creolen behoren wel tot een ras, niet tot een volk. DNA-strengen kunnen voor cross-over [overkruising] zorgen; misschien later ook  voor cross-overmuziekliefhebbers [combinatie van genres]. Hier hangen cretonnen [van cretonne] gordijnen (cretonnegordijnen). Misdaadbestrijding is een crime [ergerlijk, onaangenaam]. Hoeveel crimes passionnels worden er jaarlijks gepleegd? Die courgettebloem is fantastisch mooi. Een couvade is een mannenkraambed. Met de gekregen couverten [geld in een envelop] konden ze couverts [vork, lepel, mes enz. voor één persoon aan tafel] te over kopen. Een craquelurepatroon is grillig.

7. Hij is een cubanenroker [cubaan = sigaar], een havannaroker.
Cube-ijs bestaat uit ijsblokjes. Deze cultuurkritiek moet je cultuurhistorisch bekijken, liefst in een cultureel-historische context (Blabla? Jazeker!). Het curveverloop is onvoorspelbaar. De cycloïdentekening was puntgaaf. De Cycladische architectuur heeft betrekking op de Cycladen [Griekse eilandengroep]. Het custodesteam [enk.: custos] (VD, GB: custodeteam – n/s – daar waarschijnlijk: bladwachter) van het gymnasium is weer uitgebreid. De cummerband (GB, VD: cummerbund) komt uit India. Curaçaos geschiedenis is boeiend. Een curettemes moet scherp zijn. De cynismenuitingen waren onbeheersbaar. De cysteverwijdering verliep moeizaam. De fullback leed aan wishful thinking. Ooit zongen we: "It's a wonderful world". Was dat een selffulfilling prophecy? Een off-the-roadmotor gebruik je off the road. Er zijn veel bloedingen mogelijk: oftalmorragie (oogbloeding), uretrorragie (urethra), nefrorragie (nierbloeding), rino- en otorragie (neus- en oorbloeding) en vele andere.


8. 'Obliquus' is een muziekterm [met traps- of sprongsgewijze voortschrijding]. De yamswortel komt van de oebie [yam, plant]. Zouden de Oeigoeren [Chinese regio Xinjiang, oorspr. Turks] de oeioeimachine (stokje met ribbeltjes, hoeihoutje, hoeistokje) kennen? Heeft een slokop een extra grote oesophagus [slokdarm, ontsteking is esofagitis]? Dat land ontwikkelt zich à pas de géant [met reuzenschreden]. Het convenant heeft een obligeant [verplichtend] karakter. Ze werd in haar nylon bloes (blouse) [nylonbloes] gestikt met een nylonkoord [nylon koord]. Die nymphe du pavé [straathoer] vind je meestal bij het nymfaeum [fontein]. De N-VA-voorzitter treedt af. Mijn pc is genuket [gə-njoekt – gecrasht door malware]. Onder brucellose (brucellosis) vallen de maltakoorts en de abortus Bang. Na het Nederlands record (NR) bezit hij nu ook het wereldrecord (wr). Zijn deze gewichten netto (nto.) of bruto (bto.)? Een brt is een bruto registerton. Hij wilde graag bij de nouveaux riches [parvenu's] behoren, omdat hij al drie nouveaux romans [experimentele romanvorm, jaren 1950] geschreven had. Zijn er nog notes gaies [vrolijke noten] in dit drama te ontdekken? Een nospel (!) hoort in een notheater (!) [Japan: pantomime]. Niacine is nicotinezuur. Het Nibud helpt je met budgetteren.

9. In Noord-Nederlandse streken wordt Noordnederlands gesproken. In oude taal kom je nog wel tegen de uitdrukking 'of(te) niet' [vergelijk: oftewel]. Wat wordt met pluriformiteit oftewel veelzijdigheid bedoeld? De stek die je zoekt, ligt op 45 graden noorderbreedte (N.B.) en 30 graden oosterlengte (O.L.). De Noordoostpolder is de NOP. Computerbestanden worden steeds groter. Van klein naar groot kennen we: byte (8 bits, B), kilobyte (KB, 1024 stuks), megabyte (MB of meg,), gigabyte (GB, G, gig of gieg), terabyte (TB), petabyte (PB), exabyte (EB), zettabyte (ZB) en yottabyte (YB). Het laatste aantal bytes betrof een getal van 25 decimale cijfers met de waarde van twee tot de tachtigste. Opgemerkt zij dat er ook nog een andere, weinig gebruikte kilobyte (kB) is met een waarde van 1000 bytes. De Leidster wijst ook 's nachts de weg. De no-showreiziger [niet verschenen] hield niet van show. Noordse mythologie? Toelichting: tegenwoordig (VD): de KB [oud] wordt ook KiB (kibibyte of kikibyte - laatste lijkt me fout) genoemd. MB [oud] = mebibyte (MiB), GB [oud] = GiB (gibibyte), TB [oud] = TiB (tebibyte), PB [oud] = PiB (pebibyte), EB [oud] = EiB (exbibyte), ZB [oud] = ZiB (zebibyte) en YB [oud] = YiB (yobibyte). De decadische (niet in wdb. – decimale) equivalenten zijn: kB (kilobyte), MB (megabyte), GB (gigabyte), TB (terabyte - 1012), PB (petabyte), EB (exabyte), ZB (zettabyte) en YB (yottabyte = 1024). Nou vooruit, het aantal bytes van de yottabyte (twee tot de 80e) (1.208.925.819.614.629.174.706.176) ook nog even in letters: (een) quadriljoen tweehonderdachtduizend negenhonderdvijfentwintig triljoen achthonderdnegentienduizend zeshonderd(en)veertien biljoen zeshonderdnegenentwintigduizend honderdvierenzeventig miljoen zevenhonderdzesduizend honderdzesenzeventig. We zullen maar niet uitrekenen hoe lang het zou duren om al die bytes in continudienst tweevingerig met één byte per seconde te typen ...

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten