donderdag 22 februari 2018

Dictee donderdag 22 feb 2018 (2): dictee Oefendictee februari 2018 (4) [1278]

Dictee - dictees [1278]

Oefendictee februari 2018 (4)

1. Hij is gepokt en gemazeld: hij heeft veel meegemaakt en alle ondervinding opgedaan. Zomaar wat oliën: chiliolie, neroliolie (neroli, ook: oranjebloesemolie), patchoeliolie (patchoeli), peterselieolie, salieolie en schalieolie (leisteenolie). Maar er is nog veel meer (olie): Delftse slaolie, plastic folie (plasticfolie) (!), Koninklijke (Olie) [de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij NV], een KB is een koninklijk besluit [GB], het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut te De Bilt is het KNMI, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, het Koninklijk Nederlandsch Instituut (van Wetenschappen enz.), bij verkorting het Instituut = de voorganger van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), melancholie (!) en machtsmonopolie (!), vetiverolie (parfumerie), uviololie, tallolie, pyrolyseolie, provenceolie (uit de Provençaalse Provence), petrolie en peterolie (petroleum), Mongolië (!), makassarolie, macisolie, leliënolie en jojobaolie.

2. Verder kolie (steengruis + stookolie), hasjolie, haarlemmerolie, eucalyptusolie, foezelolie, djarakpittenolie, dieselolie, catechumenenolie, canangaolie, avocado-olie, bittereamandelolie, behenolie, bergamotolie, arachideolie, babyolie, absintolie, advocaatolie, arachide- of arachisolie en alantsolie. Je kunt ergens de pest aan hebben, maar ook de pest (p, pee) inhebben. Harsspiritus is surrogaatterpentijnolie. Hadden we de kajapoetolie (kajapoetiholie) al gehad? Laurierolie is reumatiekolie. Juchtolie is Litouwer balsem. We kennen ook de melisseolie. Een obo is een oil bulk ore carrier: tanker voor het vervoer van ruwe olie, bulkgoederen of erts. Oliehoudend is olie bevattend. Pyrolyseolie is bio-olie. Je kunt figuurlijk de bloemetjes buitenzetten (feestvieren), maar ook letterlijk de bloemetjes (in het voorjaar) weer buitenzetten. Slangenolie is massageolie die, vermengd met ketjoeboengolie, tegen reumatiek wordt gebruikt (Engels: snake oil, VD: koppelteken). Vanilleolie is crème de vanille.

3. Ylangylang (de, het) is een etherische olie. Hydro- en
biomassa-energie zijn zeer gewild. Honden heten soms Fikkie, Mops of Blom, ezels heten vaak Grauwtje. Ik mag Hans heten als het waar is. Op een ochtend zullen we wakker worden en allemaal Ali heten (over islamisering, Gerrit Komrij). Dat zal Jaapje heten (dat zal waar zijn). Koeien heten vaak Blaar of Bles. We zullen malkander geen Liezebet heten (niet bedriegen). Met die Graveerstift kun je niet graveren. Met kanker van de niercel heb je een grawitztumor. Graxresten ontstaan bij bereiding van traan uit walvissen. Hij is greetneuzig en ook nog en greetoor. Grège is ruwe zijde, greige is een kleur en een greinenbaard is een rozijnenbaard. Waarvoor dient een g-rekening? Amerikaans grenen is pitchpine. De streek om de stedendriehoek
Aken-Luik-Maastricht als één cultuurgebied gezien, heet Land zonder grens. Palynologie is pollenkunde.


4. Waar blijft het politiekordon? Buckystralen zijn de de stralen die tussen gewone röntgenstralen en ultraviolet licht in liggen. De twee kekuléstructuren van benzeen vormen een grensstructuur. De grex venalium is een kudde huurlingen. Hij heeft zijn naam op de gribbelgrabbel gegooid. GRID (gay related immune deficiency) was qua naam de voorloper van aids. Je kunt zowel met een griek als met een Griek naar een griek alsook een Griek gaan ... Dat klinkt deftig: ze lijdt aan een griepaal syndroom. We moeten elkaar geen Grietje noemen. De Gouden Griffel hoort bij het beste kinderboek. Als je een grizzly(-) en een ijsbeer kruist, krijg je een grijsbeer. Dat kan Bruin(tje) – meestal een paard – niet trekken. Grime is beïnvloed door o.a. hiphop, drum-'n-bass, 2 step en reggae. Een serir is een grindwoestijn. Grisou is mijngas.

5. Hij werd aangeklaagd wegens grober Unfug. Kan dat wel: je voelen groeien? Ierland wordt het Groene Eiland genoemd. Als het even kan, gebruiken we groene-energiebronnen. De geel- en groenhart moet je niet door elkaar halen [dooreenhalen]. Deze groninger kan vliegen. Een groufie is een groepsselfie. Hij bracht de engelse groet(enis). Ik heb de vis gegromd. Gromoe en -pa pasten op. Het ondiepe gedeelte van de Atlantische Oceaan bewesten het Kanaal wordt de Gronden genoemd. Hij heeft grondkwekwe [een hypotheek] op zijn land. Dat zegt nu eenmaal de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. De peuter was er best groos [grozig] mee. Het Grootboek der nationale schuld [verkorting: Grootboek] moet niet te dik zijn. Hij draagt het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw. De vrijmetselaars (maçons) hebben een Provinciaal Grootmeester. De eertijdse Staten van Holland bestonden uit de Edel Grootmogende Heren Staten. Een grootpenitencier [ie] is een penitentiaris (hoofd van de penitentiarie = hoogste kerkelijk gerechtshof dat in gewetenszaken uitspraak doet in geval van zonden waarvan de absolutie aan de Heilige Stoel is voorbehouden). Toen gruit, nu hop.

6. Growlen is screamen, toch? Deze fundering is gegrout. Grumus merdae: stronthoop (achtergelaten door dieven op de pd). Met het cubitaletunnelsyndroom heb je een gsm-elleboog. Een guanabana is een zuurzak (vrucht). De guave levert de djamboe bidji. Een guidon is een muzikale custode. Laat hem toch met zijn guilty pleasure. Een guiro [goe-wie-roo] is een klein slaginstrument. De gulab jamun [oe] [dzj] bestaat uit Indiase sponzige vleesballen. Hij is een gutmensch [oe] met gutfeeling [uh]. Ik zou zeggen: g-voetbal en g 'tje [geen categorie als A'tje, A-team, B'tje, B-team]. Ik zie hem niet: bezit hij de ring van Gyges? We gaan naar de vierjaarlijkse gymnaestrada. Het gynaeceum is de harem. De gyre vind je in een oceaan. Bij het GZP (in NL: Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten) hebben ze geen
gz-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) nodig.