zaterdag 17 maart 2018

1288 Dictee zaterdag 17 mrt 2018 (2): dictee Groot Dictee Rotary Brielle 2018 √

Dictee - dictees [1288]

Groot Dictee Rotary Brielle 2018

(geen titel, auteur: Fred Langelaar)

1. Wederom organiseert de Rotaryclub Brielle het bekende en gevreesde Groot Dictee. Voor de twaalfde keer is er gedubd en gedelibereerd om een passend dictee te creëren.

2. Ook ditmaal vormt het hotel Het Wapen van Marion aan de Zeeweg, en tot kort voor de Tweede Wereldoorlog nog aanpalend aan de boulevard, in het idyllische en pittoreske Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne, de entourage.

3. Van heinde en verre hebben deelnemende scribenten, oftewel schrijvers, zich zo-even aangemeld onder wie ook enkele door de wol geverfde bollebozen.

4. Het leiden van een Rotaryclub is, naar verluidt, geen sinecure en veroorzaakt vaak keuzestress. Dit geldt in het bijzonder voor de ideeën aangaande en de uiteindelijke keuze van het goede doel. Charitatieve (ook: caritatieve, andere uitspraak) instellingen van uiteenlopende categorieën, zijn er te allen tijde op gebrand om zo veel mogelijk serviceclubs te enthousiasmeren.

5. Nochtans slaagde Rotaryclub Brielle – zonder veel weifelen en twijfelen – erin een excellent project te vinden in de vorm van de campagne Support Casper – geïnitieerd door professor doctor Casper van Eijck, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum – onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

6. Het doel van deze stichting is de bewustwording rond alvleesklierkanker te vergroten en zo veel mogelijk pecunia in te zamelen ter financiering van onderzoek en nieuwe geavanceerde behandelmethoden.

Klein grapje als toevoeging (de jury vond dat 'ofte wel' los moest).

'Oftewel' ofte (ofwel) 'ofte niet'?
In Oostvoorne weten ze het nu wel: maak nooit ofte nimmer – nooit en te nimmer – een fout in de tekst van een dictee ofte (ofwel, oftewel) lever een correcte tekst af, anders word je uitgejouwd ofte niet gelauwerd.
['Ofwel' is een versterkte vorm van 'of'.]

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten