vrijdag 16 maart 2018

Dictee vrijdag 16 mrt 2018 (2): dictee Groot Dictee van Zeewolde 2018 [1286]

Dictee - dictees [1286]

Groot Dictee van Zeewolde 2018

Natuur (auteur: Hans Brouwer)

1. De Boekenweek 2018 staat in het teken van de natuur. En terecht! Maar toch wordt al eeuwenlang de vraag gesteld: "Wordt het overleven voor Moeder Natuur of zullen wij samen met haar en onze oor- en oogstrelende gevederde vriendjes en andere natuurbewoners een gewisse cultuurdood sterven in onze door non-conformistische architecten vormgegeven woonomgevingen, waaromheen zelfs het allerlaatste stukje stadsstruweel is wegbezuinigd?"

2. Voor deze vraag worden wij gesteld, terwijl momenteel elders in een onbeduidend dorpszaaltje onze politici gebroederlijk het plaatselijk electoraat, oftewel stemvee, bepraten, terwijl ze elkaar in de afgelopen jaren voortdurend benijdden om de wederzijdse initiatieven tot het volbouwen van Zeewolde met optrekjes die zich kunnen meten met de stilistische hoogstandjes van Brasilia, de avant-gardistische wijken van Parijs en, niet te vergeten, de Londense wijk waar de Engelse parvenu's zich plegen op te houden.

3. Waarom toch? Waarom verlaten onze uitsluitend op vooruitgang en eigenbelang gefocuste stads- en dorpsbestuurders zich op in rechte lijnen denkende stedenbouwkundige ontwerpers? Waarom vertonen onze leiders dat kip-zonder-kopgedrag waardoor zogenaamd gewone burgers zich gedwongen voelen tot het hebben van gevallenbladvrees, huismijtangst en arachnofobie√ęn [vrees voor spinnen]? Om maar enkele kwalen uit de top tien van hedendaagse ziekten te noemen.

4. Wist u overigens dat in het thans bijna op zijn einde lopende decennium zich hovenier noemende tuinlieden maar liefst 18 miljoen m2 [vierkante meter] tuin bestraatten met dwarsgebakken waalmoppen, Beierse vulkaansteen, Wallonische leisteenbrokken en meer van dat soort bloemen- en plantenschuwe al dan niet hardgebakken materialen?

5. Gelukkig zijn er ook tegenovergestelde tendensen [ook: tendenzen]. De voorhoedespelers zijn weliswaar eigengereide fanatici uit het veld van de biodynamische wetenschappen, maar de eerlijkheid gebiedt dan ook te zeggen dat deze natuuraficionado's hun denkbeelden daadwerkelijk hebben kunnen doen postvatten in de gewoonlijk zo steriele hersenpannen van onze volksvertegenwoordigers. Dat dat is gebeurd als gevolg van hun eeuwigdurende herverkiezingsgeilheid valt niet te ontkennen.

6. Het pleiten voor de instandhouding van de natuur is dus gelukkig weer salonfähig en dat heeft weer geleid tot positieve aandacht in de media, waarbij onze eigen Zeewolde Actueel [gratis krant] en de Blik op Zeewolde [eigennaam, gratis maandblad] een niet weg te denken plaats innemen.

7. Geitenwollensokkendragers kunnen dus met een gerust hart hun gejeremieer staken, want voorlopig hoeven zij zich nog niet te begeven naar de teraardebestelling van het natuurlijk [bij dictees geen streepje als in: natuur-lijk, maar wel leuk].