maandag 19 maart 2018

Dictee maandag 19 mrt 2018 (2): dictee Groot Abcouder DIctee 2018 [1290]

Dictee - dictees [1290]

Groot Abcouder Dictee 2018 (geen titel, auteur: Bob Zevering)

De 55 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

[Uitgebreide uitleg bij de invulwoorden op aanvraag verkrijgbaar.]

1. Het pittoreske plaatsje Abcoude breidt zich uit. Op de locatie Land van Winkel vind je spiksplinternieuwe opzichzelfstaande woningen en twee-onder-een-kapeengezinswoningen. Bij het Abcoudermeer hebben de prestigieuze appartementencomplexen voor geprivilegieerden de oever geüpgraded tot een boulevard met mediterrane allure.

2. Enkele starre dorpsgenoten staan nochtans negatief tegenover de kolossale nieuwbouwprojecten. Ze zien de architectuur van de accommodaties niet als verfraaiing en beweren vilein dat de nieuwe plannen onder auspiciën van een apezatte stagiaire op een A4'tje in elkaar zijn geflanst.

3. Dat BN'ers als Peter van der Vorst en Patrick Lodiers de schoonheid van Abcoude appreciëren en zich inmiddels in het dorp hebben gesetteld, vinden de xenofoben in ons dorp ondraaglijk. Temeer omdat ze bang zijn dat de quasi-intellectuele tv-bobo's zich Abcoude meer en meer zullen toe-eigenen.

4. Initiatieven als het nieuwe filiaal van onze broodbakker Both, de
espresso- en cappuccinobar Ollie's en de shop-in-shops bij Abcoude Proof zorgen voor meer reuring in het dorp en zijn daarom volgens ons sowieso een aanwinst. Napa Italia is helaas failliet en of er ooit nog koks in het pand zullen kokkerellen, daar zijn de ins en outs me niet van bekend. Verder moet de gemeente snel meer winkels acquireren om de hoofdstraat verder te verlevendigen.


5. Tijdens de excellente Lions' erwtensoepactie frequenteerden klanten uit heel Abcoude en contreien de nieuwe Plus. 's Morgens was het al vroeg een drukte vanjewelste [GB ook: van jewelste, van je welste] omdat enkele slimmeriken koste wat het kost recht voor de ingang wilden parkeren om tijdens het takkeweer de emmertjes copieuze soep snel in te kunnen laden.
Curieus: omdat erwtensoepactie geen invulwoord was, kon je moeilijk anders dan Lions' [Lions hier los kon redelijkerwijze niet!] invullen. Echter: door 'de excellente' wordt Lionserwtensoepactie een 'gewone' samenstelling. Zou je 'de excellente' weglaten, dan kan Lions' erwtensoepactie [van de Lions, bezitsvorm] wel!

6. De plannen voor de bouw van het nieuwe zwembad zorgden voor veel commotie en impetueuze reacties in de raad. Gelukkig werden de plannen uiteindelijk geaccordeerd. De burgemeester was erg verbaasd dat het bakkeleien en kissebissen over de begrote kosten zelfs na het akkoord doorging. Hij nam een rigoureuze beslissing en liet iedereen weten dat niets zo'n ordinaire ruzie kon billijken en dat hij zich distantieerde van de hele controverse. Dat de lessen aquarobiccen en therapeutisch bewegen in water voorlopig een illusie blijven, is echter klip-en-klaar.

7. We zullen enigszins van ons à propos zijn gebracht als u de Nederlandse taal dusdanig beheerst dat u geen fouten in de diverse aberraties en idiosyncrasieën heeft gemaakt. Wij zullen u dan fêteren en eren. We gaan ervan uit dat u allen onze facebookpagina liket en ook op andere media kond doet van het dictee. Tot volgend jaar bij de volgende editie van het Groot Abcouder Dictee.