zaterdag 17 maart 2018

Dictee zaterdag 17 mrt 2018 (1): dictee Oefendictee maart 2018 (2) [1287]

Dictee - dictees [1287]

Oefendictee maart 2018 (2)

1. Nog maar eens: de hoorn des overvloeds is de cornu copiae (mv.: cornua copiae), ook wel: cornucopia (mv.: cornucopiae). Hoornkiezel is chert [tsjèhrt]. Ontsteking aan de cornea is keratitis. Hoorn ligt aan het Hoorns Hop. Wat hoosje mag weten, mag Joost weten. Hoe heet dat Noord-Amerikaanse indianenvolk? Antwoord: de Hopi! Zo'n hub, is dat een soort computerachtige hop-over? Het rijk van de Gouden Horde kwam na Djenghis Khan. Ze is nog hornyer (geiler) dan haar zus. De hortsik riep 'hortsik'. Van een hospies naar een hospice gaan is waarschijnlijker dan omgekeerd. De softwarefabrikant zorgde voor hotfixes. Hij is van houtem of Houthem: hij is schriel, gierig. Dat is nou houthoudend papier. Een wicket wordt ook houtwinkel genoemd. Ik voel me als in een huis clos [wie-kloo]. Het mv. van genius domus is genii domus. Een huissier [wie-sjee] is een deurwaarder. Zullen we huistoe gaan?

2. Zet dat maar bij het grofvuil. De hukou [hoe-kou] was een sociaal systeem in China. Van der Hummus wordt ook wel met dinges of huppel(d)epup aangeduid. Een humvee [ə ie] is een multifunctioneel legervoertuig van een bepaald type [HMMV – high-mobility
multi-purpose vehicle]
. Huppekee, hupsakee, huppakee, huplakee, daar gaan we dan. Hurry-up iets doen gaat in een hurry. Een bahut is een hutkoffer. Als handgeld kon je de godspenning krijgen. Hercules doodde de hydra van Lerna (als eigennaam: Hydra). Een hydraulische pers wordt ook wel pers van Bramah of bramahpers genoemd. In de chemie is hyosciamine [de c hoor je niet!] een alkaloïde uit planten van de nachtschadefamilie. AR, augmented reality, is hyperrealiteit. Die banden zijn duidelijk gevulkaniseerd. Aan de muur hing een plaket. Een standstill is een dierenvervoerverbod. Is het heitres Franzosenvolk of vrolijk fransozenvolk?


3. Ik wil graag het aantal ampères, de ampèrage, weten. Ze heeft hem er maar weer opuit gestuurd. De gothique rayonnant is de rayonante gotiek. Zouden die guerrilla-activiteiten nou veel last hebben van gorilla's [in de classificatie: de Gorilla gorilla] zoals de laagland- en berggorilla's? Wist je dat de mocromaffia uit Marokkanen bestaat? Intensiveren is hetzelfde als intensifiëren. Een taiga is een moerassig naaldwoud ten zuiden van de toendra's in de noordelijke poolstreken. Als je aan rypofobie lijdt, ben je smetvrezig of smetvrezerig. De peinture barbarisme is door Jan Cremer geïnitieerd. In een chiropraxie werken chiropractors (chiropractici, (botten)krakers). Een oudtante is een tante van vader of moeder (van een ouder dus). Ook goed: zus van grootvader of -moeder. Brisante vraagstukken zijn explosief: tot grote moeilijkheden en problemen leidend. Vermouten [NL] heeft een linkje met vermout [èh, oe, klemtoon wisselt]. Dat linkerpaard was een nog linker paard dan gedacht.

4. Je kunt op veel manieren minnend zijn: tv-minnend, comedyminnend, waterminnend [hydrofiel] en koudeminnend [psychofriel]. Dat is nou juist des poedels kern (!)! Of bedoelde je: des Pudels kern? De heer A. woonde dicht bij de kern, maar mevrouw B. woonde het dichtstbij. Ken je Ollie B. Bommel (en Tom Poes)? Wat werkt beter: lapis infernalis of lapis divinus? Een rebel without a cause is een opstandige jongere, m.n. van welgestelden huize, zonder idealen, die niet precies weet waartegen hij in opstand moet komen. Ga jij ook naar dat bal musetteje? Snapt u dat nou: op weg is onderweg? Onder de en-tout-cas bleef mijn encas droog. Mama's kindje is lief. Pileren is tot bolletjes maken. Een kwantumbit is een qubit. Met realen kon je vroeger betalen.