donderdag 15 februari 2018

1271 Dictee donderdag 15 feb 2018 (1): dictee Amersfoorts Scholierendictee 2018 √

Dictee - dictees [1271]

Amersfoorts Scholierendictee 2018

Jongvolwassenen positief over toekomst (auteur: Nynke Geertsma)

1. In groten getale zien de Nederlandse jongeren de rest van de eenentwintigste eeuw met ongebreideld vertrouwen tegemoet; maar liefst twee derde van hen denkt dat zij niets zullen tekortkomen en dat de toekomst er minstens zo goed uitziet als die van hun ouders destijds.

2. Wel wordt de veelbesproken kloof tussen hoger en lager opgeleiden groter: laagopgeleide adolescenten hebben meer behoefte aan verandering van de status quo en rebelleren vaker tegen de generatie die nu de macht in handen heeft.

3. Dit alles blijkt uit een onderzoek van televisieomroep BNN waaraan 250.000 Europese jongeren van achttien tot vierendertig jaar hebben meegedaan, van wie er ten minste 12.000 in Nederland woonachtig zijn, van Noord- tot Zuid-Nederland.

4. De Nederlandse jongelui hebben in vergelijking met andere Europeanen meer fiducie in instituties, parlementariërs et cetera; ingrijpende sociaal-maatschappelijke kwesties zoals online pesten [evt. onlinepesten] hebben ook in ons gestreste kikkerlandje wel de nodige impact, maar Nederlandse jongeren houden nochtans een positieve kijk op de toekomst en velen van hen hebben ook afgelopen oud en nieuw weer getoost op een succesvol 2018.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten