dinsdag 20 februari 2018

Dictee dinsdag 20 feb 2018 (1): dictee Oefendictee februari 2018 (3) [1276]

Dictee - dictees [1276]

Oefendictee februari 2018 (3)

1. Met John Bull's Mother wordt de Engelse staatskerk aangeduid. Waar komt het paragummi vandaan? Juist: van de Pararivier. Bij het freestylen (freestyle skiën, freestyleskiën, de big air) krijgen de knieën het zwaar te verduren, zeker bij het moguls over een buckelpiste, thans op de Olympische Winterspelen. Een mentor heeft het mentoraat over een mentee [ie]. Ik loop heen en weer, ik heb heen en weer gelopen: van al dat heen-en-weergeloop word ik doodvermoeid. Dat komt uit het Hooglied [van Salomo; O.T., Lied der Liederen, Canticum Canticorum, Hgl., Hl., Cant.], niet uit Jeremia: het is iets vrolijks, geen treurlied. De voerman wilde hot [rechts] en de paarden haar. Ik heb mijn blogposttekst aangepast. Een rekwisitoor, dat is toch niet om aan te horen! In de tempo doeloe schreef je immers requisitoir. Met de [VD; beter: the] call of the wild kun je in het Amazonegebied wel terecht ... Een hansworst is een Jack Pudding of jean potage (ook: janpotage, bouffon, clown, dagbroer, nar, gek, harlekijn, paljas, poli(chinel), potsenmaker, scaramouche of zot).

2. Een narrowescapeverhaal verhaalt over een kantjeboordontsnapping [Taaladvies OK!]. De Jakobsstaf is de Gordel van Orion, de middelste drie sterren van het sterrenbeeld (en niet: drie middelste, zoals VD zegt ...). Het land van Bruegel is het Pajottenland, ten zuidwesten van Brussel. Het brugadasyndroom is een erfelijke hartritmestoornis. Het Land van Waas [Waasland] ligt in
Oost-Vlaanderen; de Wase hoofdstad is Sint-Niklaas. Een shamisen is een met een groot plectrum bespeelde, driesnarige luit, vooral bekend als het begeleidingsinstrument van geisha's. Een koto is een op een citer lijkend Japans snaarinstrument. Een shakuhachi is een traditionele lange Japanse bamboefluit. En shabushabu is een Japans gerecht van groenten, vis en deegslierten in bouillon. Dat
op-en-neergespring hangt me mijlenver de keel uit!


3. Dat raad je nooit: moethond [nee, niet de sint-bernardshond, hoor] is een volkse naam voor de zeelt. Van die snertsnert moet ik geen tweede kop meer! Doe mij maar rajayoga (het woord komt uit het Oudindisch). Hij heeft giardiasis, een voedselinfectie. De gifsumak of poison ivy kan huidirritatie veroorzaken. GIFT is een bevruchtingstechniek: gameta intra-fallopian transfer. Een theropode is een op twee poten lopende soort dinosauriër, voorloper van de vogels. Een megaton (Mt) is een miljoen ton [1.000.000 t = 1.000.000.000 kg = 109 kg], een kiloton is 1.000 ton (1.000 t = 1 miljoen kilogram = 1.000.000 kg = 106 kg) en een gigaton is een miljoen kiloton (kt) of 1.000.000.000.000 kg (1012 kg). Zij dansten de gigue [zjie-guh]. Gij kwaamt en gij naamt mijn geld en goed. Ik viel ten offer aan een gijzelhack (met ransomware).

4. Verwar de grote GIMB (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel) niet met de kleine Gimv (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen). Gingellikruid levert nigerzaad (negerzaad) op en gingang is een katoenen weefsel met strepen. We moesten hem gispen vanwege zijn slechte gipsen. Er wordt een nieuwe giraffengazelleverblijfplaats gebouwd. Een beetje mariachi bespeelt de gitarron. Let wel: een chitarrone [k] is een soort van lange, als bas gestemde luit. Waar blijft mijn collega-gitarist? Een gîte is een vakantiehuisje. Bij guttaperchapapier [2 x uh] moet ik altijd aan gittegom = guttegom [zekere hars] denken. Een GIW-garantie is in NL een garantie van het Garantie-instituut Woningbouw. De GKV zijn in NL de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De zwaartekracht is de G-kracht, maar wat is die andere g-kracht dan? Bij de pijpenfabricage zijn glaassters [ook: glanssters] werkzaam. De glänzendes Elend is de stralende ellende. In een vliegtuigromp kan glare zitten.

5. Die glas-in-betonfantasie is heel mooi. Het glasal is een kunststof. Hij is geboren in de Glazen Stad. Het GLB is het gemeenschappelijk landbouwbeleid. IJslands worstelen heet glima. Voor glitch heb je kapotte instrumenten nodig. Best lastig: glokale politiek! In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie, potverdorie! Wat is een glow- of lightstick [plastic buis met 2 chemicaliën]? Glutamine wordt aangeduid met Gln of Q en glutaminezuur met Glu of E. Coeliakiepatiënten volgen een glutenvrij dieet. Een gmo is een genetically modified organism (ook: ggo = genetisch gemodificeerd organisme). De GMT (Greenwich Mean Time) is de WET (West-Europese tijd). Hij lijdt aan gnathoschisis en leidt een teruggetrokken leven. De Bijbel, Gods Woord, is het goddelijke Woord. Ik heb godetia's en gaultheria's besteld.

6. Een godzilla [g van goal] is een afschrikwekkend groot monster. Het volk Gods, dat zijn de Joden, de Israëlieten; de r.-k. kerk noemt haar gelovigen het godsvolk. Dat komt te(r) goeder ure. A heeft bij B € 1000 ter goede(r) rekening (van hem te vorderen dus). Spreekwoord: goed Zeeuws, goed rond (ook: goed rond, goed Zeeuws) [Ik hoorde trouwens ook: de Zeeuwen zijn goedrond (openhartig).] Ook: wie goeddoet, goed ontmoet. Alle gutmenschen en policors [BE: poco's] zijn goedmensen. Niemand wilde voor hem goedspreken, prouveren. Een goenoeng api [Maleis] is een vulkaan. Een goezla is een eensnarige viool. Gog en Magog zijn vreemde volkeren die volgens de profetie vanuit het noorden Israël zouden binnenvallen (Ezech. 38:2). Een specifiek geval van chochme is voetbalgogme. De Vlaamse overheid gaat voor gelijke onderwijskansen [GOK]. Je zult toch maar een Razzie [Golden Raspberry Award] [ah, uh, ie] winnen ... Met een gvb [golfvaardigheidsbewijs] kun je pas een beetje golfen.

7. De GOM is in BE een Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij. Gordelen is in BE deelnemen aan de Gordel (in de Vlaamse gordel, maar ... Brusselse en Vlaamse Rand ...). De Gordel van Orion telt drie gordelsterren. Na veel ambras wilde zij de embrasse [gordijnophouder] wel repareren. Het was gorgonisch (ijzingwekkend) wat de Gorgonen bij Medusa bewerkstelligden. De gothique rayonnant is de rayonante gotiek, zo genoemd naar de straalvormige traceringen in de roosvensters. Duitse letters zijn bijbelletters. De Duitsers verwoorden de god-is-doodtheologie met 'Gott ist tot'. Dat boek is goud op snee verguld. Wanneer wordt in NL de Gouden Film uitgereikt? Zij is idolaat van die gouwe ouwe. Montes auri polliceri: gouden bergen beloven. Hoeveel is een achtentwintig, een zilveren florijn, waard? Gouverner, c'est prévoir: regeren is vooruitzien. U hebt wel enige vrijheid, maar dit is te uwer gouverno (governo). Hij bezit de graad van bachelor of arts (BA).

8. De heilige graal zou stammen van het Laatste Avondmaal. Heerlijk, die graanbouillon! Ik ben gered: grâce à Dieu! Een graphic novel, een grafische beeldroman, is een soort strip. LLM achter de naam staat voor Legum Magister, master of laws. Gramineeën zijn gramineae. Een grampie is een growing retired active monied people in excellent state (welgestelde, gezonde oudere). Shrapnel en schrapnel: allebei goed! Een granmorgu [oe] is in SR een itajara (zeer grote zaagbaars). Granuliet is geen granulocyt. Leven wij in een grassrootsdemocratie [dicteewoord: grassrootssucces, vgl. ook: astroturfing]? Gratias, dank u! De Gratiën of Charites zijn de drie Bevalligheden: Aglaia, Euphrosyne en Thalia. Zij zweert bij het gerecht gratin dauphinois. Grauwak wordt ook wel grauwacke [kiezelzandsteen] genoemd.