Dictee - dictees [1269]
Derde
Drom Dictee Enkhuizen 2018
Eten
(auteur: Gerard Wortel)
1.Om
het allerbelangrijkste risico van ons doorgaans copieuze [overvloedige] eetgedrag, namelijk dat we mettertijd
voor pampus komen te liggen omwille van een onverantwoorde glycogeenvoorraad [spiersuiker], te voorkomen is het noodzakelijk
dat het teveel aan sachariden [koolhydraten]
te allen tijde het lichaam uitgewerkt wordt, bijvoorbeeld door een
tienkilometersnelloop [letters, gezegd] op gympies in een Vinex-wijk, non-stop heen-en-weergeloop op een vlizotrap
[naar vliering en zolder], frequent yogaën of andere burleske [kluchtige] afmattingen.
2.
Daarenboven moet men de importantie inzien van een voedingsrijke maaltijd. Ter
wille [los, (f)oei, Rein! – wel: omwille van]
van een weloverwogen congruentie in hun eetattitude zouden onder anderen [n voorgelezen] asceten en fastfoodgebruikers
volgens Bartjens [VD ook: Bartjes] hun dagelijks
vereiste consumptie op een to-dolijstje moeten schrijven, in dier voege dat de portee [draagwijdte] van gezond eten ten langen leste
door hen allesbehalve meesmuilend [spottend]
gebagatelliseerd wordt.
3.
Heden ten dage tendeert men om meerdere redenen naar slowfood, waarbij we niet
per se moeten denken aan een traag groeiend groenteassortiment, coquilles [(jakobs)schelpen] of andere laks [traag]
voortbewegende diersoorten, maar aan een hang naar de traditiegetrouwe keuken
en daarmee ook naar de authentieke teeltvariëteit en landbouwgeplogenheden [gewoonte, gebruik, usance] van de regio; dit als
reactie op de monoculturen [slechts één gespecialiseerd
product] en genetisch gemodificeerde gewassen
[gm-voedsel].
4.
Zowel onder de flexitariërs [vegetariër die ook weleens
vlees eet, als dat beter uitkomt] als onder de quasiveganisten
[na quasi geen –!] [gebruikt
ook geen eieren, zijde, leer, etc.] bevinden zich epicuristen [genot is het hoogste goed] die zich bijwijlen
graag tegoed doen aan een rijkgeschakeerde tafel met voornamelijk exotische
gerechten zoals pangasiusfilet [Zuidoost-Azië:
zoetwatervis – ook: panga] of pekingeend met bakabana [SR: beignet met bakbanaan] en paksoi [bladgroente uit China] opgedist in een
indigoblauw [van (indigo)plant, thans: kunstmatig bereid] pateel [platte schotel. ook wel: plateel], in plaats van
gesauteerde [uitspraak: oo, niet ou] [op een flink vuur snel bruin braden] T-bonesteak [lendenbiefstuk aan een T‑vormig bot] met savooiekool [ook: savooikool] en noordzeegarnalen geserveerd
in een lila-achtige roestvrijstalen autoclaaf [toestel
voor verhitting onder hoge druk].
5.
Niettegenstaande onze initieel weinigzeggende eetcultuur, wordt men vandaag de
dag buitengewoon goed geïnformeerd [vanwege
'buitengewoon' niet GB's bnw. goedgeïnformeerd] over de draagwijdte van
een gevarieerde hap, en worden we regelmatig door allerhande culinaire
programma's het mekka van de gastronomie ingezogen [GB,
VD: inzuigen], waardoor gourmands [lekkerbekken]
in toenemende mate overgaan tot fusionrecepturen [culinaire
stijl die het beste van diverse stijlen in zich verenigt] van Aziatische
en westerse ingrediënten en kooktechnieken.
6.
Onze eetgewoonten zijn excessief veranderd, getuige deze seance [zitting] met een dictee, dat appeltje-eitje
blijkt voor de hippocampus, aangezien u als multitasker de gedicteerde
woordenbrij probleemloos weet te combineren met het appetijtelijk nuttigen van
een amuse [klein hapje bij het aperitief, ook:
amuse-gueule].
Noot: die werd dan ook na afloop van het dictee geserveerd ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten