maandag 5 februari 2018

1263 Dictee maandag 05 feb 2018 (2): dictee Dictee Kruibeke 2016 √

Dictee - dictees [1263]

Dictee Kruibeke 2016

Roodkapje [auteur ... ] 

1. Zeer geëerde dilettanten en hobbyisten van de woordenbrij (tot zover de captatio benevolentiae [poging van de spreker of schrijver om de lezer of de hoorder gunstig voor zich te stemmen]),

2. De protagoniste [hoofdrolspeelster] van dit narratief [verhaal, GB eigenlijk alleen bnw., VD 2017 ook znw.] is een levend zijnde [als znw. niet in wdb.] dat tot de feminiene sekse behoort, deel uitmaakt van de jongere leeftijdscategorie en uitgerust is met een robijnrood hoofddeksel. De vrouw, die haar in barensweeën op deze aardkloot heeft achtergelaten, stuurt haar op een queeste [zoektocht] door een obscuur woud met een korfje vol exquise lekkernijen naar het lieve omaatje. Tijdens haar peregrinatie [omzwerving in den vreemde] besluit het sympathieke meisje een variëteit aan gracieuze en verrukkelijke bloemen te plukken voor haar grootmoeder.

3. Een malafide [onbetrouwba(a)r(e) – het, de] creatuur, behorend tot de species [soort] van de carnivore [vleesetende] wolfachtigen, begeeft zich intussen naar de het domicilie van de mature [rijp. volwassen] vrouw, peuzelt haar op met huid en haar, trekt gevleid haar kleren aan en vlijt zich neer in haar ledikant. De afloop en epiloog van deze lugubere tragedie, hoewel behorend tot de culturele competentie van de geletterde en geïnstrueerde studax [BE: studiekop], klinken het stupiedst voor pietje-preciezerige dierenrechtenactivisten.

4. Semiotici [beoefenaars van de tekenleer] beweren weleens dat het gênante itinerarium [reisboek] van het roodgekapte [analogieën: roodgelakt en goedgekapt; 'rood gekapt' is zeker ook goed] vrouwtje haar rite de passage [overgangsrite] naar volwassenheid symboliseert en dat met name dat het hoofddeksel dat men mutatis mutandis [met de voor de toepassing in een ander geval nodige veranderingen] een chador [GB, VD: grote zwarte mantel met gezichtssluier], nikab [GB, VD: gezichtssluier] of boerka [vrouwengewaad met alleen opening voor de ogen] zou kunnen noemen, niet meer of minder representeert dan de menstruatie. 

5. "Laat ons de lof der contingentie [toevalligheid] zingen vanuit ons idiosyncratisch [karakteristiek] perspectief", zei de idolate [dweperige, afgodische] scepticus [twijfelaar] die aan noctambulisme [slaapwandelen] lijdt.

 
 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten