maandag 5 februari 2018

1264 Dictee maandag 05 feb 2015 (3): dictee Dictee Kruibeke 2015 √

Dictee - dictees [1264]

Dictee Kruibeke 2015

Het puerilisme (!) [pueriel = kinderlijk] van ons tijdsgewricht [auteur: ... ]

1. De grote historicus Huizinga wist het al: grote beschavingen, zeg maar de civilisaties [idem] die ertoe doen, hebben de jeugd liefgehad, maar haar nooit gefêteerd [feestelijk onthaald] of gecajoleerd [naar de mond gepraat]. Hij schreef een requisitoir [betoog in de vorm van een aanklacht, mv. requisitoirs en requisitoiren, let op: GB ook rekwisitoor met mv. rekwisitoren], een heuse filippica [strafrede] tegen wat hij muntte [een woord maken, bedenken] als 'puerilisme', en wat men ook 'jeunisme' [idolate verering van de jeugd en van wat jong is] zou kunnen noemen.

2. We leven inderdaad in een tijd die de jeugd verafgoodt, een epoque [tijdvak] die niet kan omgaan met aftakeling, desintegratie, niet meer zo piep [jong] zijn, de wet van de entropie [afname van de orde in de natuur], het neigen tot chaos en uiteenvallen van alle coherente [samenhangende] constellaties [stand van zaken]. Zie onze senioren en medioren [van middelbare leeftijd] die – godbetert – denken dat ze nog 'jeunes premiers' [GB, VD ook: jeune premiers] [jong talent, o.a. toneel] zijn: ze hebben van alles aan hun lijf gebotoxt [tegen rimpelvorming], gefacelift [cosmetischchirurgische (!) verfraaiing van het lichaam]. Liposuctie of het wegzuigen van vet is een jaarlijks evenement geworden in hun lege existentie.

3. Is leven nochtans iets anders dan incubatie [het onder de leden hebben] van het sterven? Maar laat ons niet te filosofisch worden en liever de poëten citeren, de rapsoden [rondtrekkende volkszangers bij de oude Grieken] van onze literaire [GB ook: tt] bühnes [podiums, podia]. In het gedicht met de welluidende titel 'Jeunesse dorée' [titel gedicht: hoofdletter – betekenis van de uitdrukking (VD): jongeren uit de aanzienlijke en rijke standen na de val van Robespierre (9 thermidor – warmtemaand bij Franse Revolutie – 1794)] schrijft de Randstedelijke [Randstad Holland, niet: algemeen] Menno Wigman [Amsterdam, overleden 1 feb 2018] dat accepteren een absolutie [r.-k. – vergiffenis van zonden in de biecht] is die je niet mag negeren. Laat ons dus leren, onszelf te impregneren [doordrenken] met de gedachte waardig ouder te worden, met stijl en esprit [fijne geestigheid, vernuft] af te takelen.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten