donderdag 22 februari 2018

Dictee donderdag 22 feb 2018 (1): dictee Juniordictee Kampen 2018 [1277]

Dictee - dictees [1277] 

Juniordictee Kampen 2018

1. In de prehistorie konden mensen verhalen alleen aan elkaar vertellen. Schrijven en lezen was nog niet uitgevonden.

2. Toen er handelgedreven werd, ontstond de noodzaak om dingen op te schrijven. Je moest tenslotte onthouden wie wat verhandeld had.

3. Het eerste schrift ontstond circa zesduizend jaar geleden in Egypte. Dat waren geen letters, maar eenvoudige tekeningen.

4. Omdat papier nog niet bestond, werden die in kleitabletten gekrast. Wat er staat is twijfelachtig, maar waarschijnlijk zijn het verkoopaantallen. Drie koeien werden weergegeven als drie koeienkoppen. Later werd het schrift vereenvoudigd tot spijkerschrift, waarbij streepjes de woorden weergeven.

5. Ons alfabet is 1500 jaar geleden ontstaan in wat nu Syrië is.

6. In ons kikkerlandje duurde het lang voor de bevolking leerde schrijven en lezen. Verhalen werden gewoonlijk voorgelezen. 

7. In de middeleeuwen konden eigenlijk alleen monniken lezen en schrijven. Pas in de achttiende eeuw werd het gebruikelijk om kinderen te leren lezen en schrijven, eerst alleen de welgestelde.

8. Boeken werden in het begin overgeschreven met een ganzenveer en inkt. Het duurde dus heel lang voor veel mensen die konden lezen.

9. In de vijftiende eeuw werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit was een grote vernieuwing! Ideeën, wetenschappelijke kennis en verhalen konden zo snel verspreid worden, waardoor de ontwikkeling van mensen een grote sprong nam.

10. Lezen en schrijven is een ingewikkeld proces. Niet iedereen kan het goed leren. Sommige laaggeletterden schamen zich hiervoor, maar dat is beslist niet nodig.

11. In de bibliotheek werken taalcoaches voor hulp bij het leren lezen en schrijven. Zij helpen ook mensen die oorspronkelijk uit een ander land komen en Nederlands willen leren.

12. In de vorige eeuw verscheen er weer iets nieuws: internet. Nieuwsberichten kun je onmiddellijk lezen. Er is verschrikkelijk veel informatie te vinden over alles. Spijtig genoeg is er ook veel nepnieuws.

13. Iets wat ook door internet is ontstaan is het gebruik van emoticons. Dat zijn symbolen die uitdrukken wat je wilt zeggen. Eigenlijk gaan we zo terug naar de begintijd van ons schrift.

14. Wat denk jij, zullen we over honderd jaar alleen nog met smileys communiceren?