maandag 5 februari 2018

1262 Dictee maandag 05 feb 2018 (1): dictee Dictee Kruibeke 2017 √

Dictee - dictees [1262]

Dictee Kruibeke 2017

Komen vreten [auteur: ... ] 

1. Een mens eet om te leven. Maar soms leeft een mens om te eten. 'Komen vreten' is een vast televisieformat [VD] waarin de vraatzucht centraal staat en een onderzoek naar de identitaire [betreft groepsidentiteit], zeg maar idiosyncratische [karakteristieke] karakteristieken en kwaliteiten van de Vlaamse volksaard wordt geëntameerd [begin maken met]. Tegelijk wordt de argeloze toeschouwer, de consument van de audiovisuele productie, geconfronteerd met een rariteitenkabinet van leptosome [smalle lichaamsbouw], kolerieke [BE ook: choleriek, cholerisch, uitspraak ook met k!], sanguinische [vurige, driftige] en flegmatieke [laconiek, 'koud'] typologieën [karakterschilderingen]. Alle exponenten van de eigen, geadoreerde etnie [volksgroep] passeren de revue met hun tics [rare aanwensels], hun autistische behaviorisme [die psychologie erkent alleen de waarneembare, meetbare gedragingen van mensen].

2. Maar men komt in 'Komen vreten' dus samen om te eten en men opteert niet voor een banale spaghettiavond. Het begint al met de amuse-gueule of appetizer, geserveerd door een appetijtelijke keukenprins of -prinses, ter collectieve degustatie [proeverij]. Vervolgens worden diverse, gevarieerde, culinair succulente [sappige, vochtrijke] acrobatieën gedemonstreerd, gedrapeerd op een recipiënt [vat] of bord, klaar voor tactiele [tastzin betreffend], olfactorische [reukzin] of palatale [met de tong] inspectie.

3. Een reële co-existentie van geavanceerde granen, smeuïge smaakmakers, kosmopolitische producten, attractieve soufflés, gebruikt in alle koolhydraatarme diëten, proteïnediëten en wat dies meer zij. Als dessert komt op tafel alles wat kan variëren tussen een chocoladesoufflé en een tiramisu, een exquise combinatie van ingrediënten als biscuit, amaretto, mascarpone, bestrooid met cacaopoeder.

4. Het moment suprême van deze bizarre, intestinale [betreft darmkanaal] conventie is de prijsuitreiking. We leven tenslotte in een meritocratie [sociale status wordt bepaald wordt door prestaties en capaciteiten]. Parameters voor de jurering zijn niet alleen de kwaliteit van de gepresenteerde eetwaren, maar ook de ambiance en de hospitaliteit [gastvrijheid]. Met veel bombarie wordt de winnaar bekendgemaakt. Iedereen valt iedereen in de armen. Het eten is finaal verorberd. De tafels zijn met delicatesse [VD: fijnheid, kiesheid, mv. delicatessen] afgeruimd. De Vlaamse identiteit is majestueus gecelebreerd. Zonder gechicaneer, zonder zaniken op naar de volgende challenge [uitdaging]!

5. Wie zou er geen acte de présence willen geven in een all-inclusive [GB, VD] à-la-carterestaurant [ook: all-inclusiveà-la-carterestaurant!]? Appelbeignets en bakkeljauw in bearnaisesaus of bechamelsaus, recht uit het abyssale [diepzee betreffend] abattoir [? slachthuis], zorgen er voor een aha-erlebnis. Wie heeft nog nooit gebarbecued met mensen die aan acne lijden of een aspergersyndroom [verwant aan autisme] meetorsen? Twee bordeauxs worden bij die gelegenheid steevast als nectar [godendrank] en ambrozijn [godenspijs] geserveerd.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten